Nass varsa içtihada gerek yoktur ne demek?

İçindekiler:

  1. Nass varsa içtihada gerek yoktur ne demek?
  2. Mesağ ne demek?
  3. Muhkem nas ne demek?
  4. Beynen Nas ne demek?
  5. Mukaddem nedir ne demek?
  6. Arapca mukaddem ne demek?

Nass varsa içtihada gerek yoktur ne demek?

“Mevrid-i nassda ictihada mesağ yoktur.” Yani: Hakkında nass bulunan bir meselede içtihat yapılamaz; çünkü içtihat zan ifade ettiği için onunla elde edilen hüküm de zanni olur. Nassla sabit olan hüküm ise içtihadın aksine kesinlik ifade eder.

Mesağ ne demek?

(ﻣﺴﺎﻍ) i. (Ar. sevāġ “yapılması câiz olmak”tan mesāġ) İzin, müsâade, cevaz, ruhsat: Mevrid-i nasta içtihâda mesağ yoktur (Cevdet Paşa). Bir meseleden bahsolunurken, “Kitapta yeri vardır yâhut yoktur” denilince kütüb-i fıkhiyyede ona dâir bir mesele yâhut mesağ olup olmadığı anlaşılır (Fâik Reşat).

Muhkem nas ne demek?

Müteşabih; manası kapalı olan, anlaşılması için akılca bir yol bulunmayan, Kitap ve Sünnet'te tefsirine rastlanılmayan ve anlamı Allah'a havale edilen nas (âyet-hadis metni)dir. ... O'nun bir bölüm âyetleri muhkem (anlamı apaçık) dir ki bunlar Kitab'ın anasıdır.

Beynen Nas ne demek?

Açıklık, açık ve kesin yargı. Dogma.

Mukaddem nedir ne demek?

mukaddem / مقدم / مُقَدَّمْ Zaman ve mekân cihetiyle daha evvel olan. Askerin ön tarafına sevkedilen karakol. Değerli, üstün.

Arapca mukaddem ne demek?

Arapça qdm kökünden gelen muqaddam "önce gelen, önceki" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça taqdīm "önceleme, önden gitme" sözcüğünün tefˁîl vezni (II) mefˁuludur. kadem maddesine bakınız.