Yobaz ne demek vikipedi?

İçindekiler:

  1. Yobaz ne demek vikipedi?
  2. Dinde yobazlık nedir?
  3. Yobaz nedir kimlere denir?
  4. Yobaz ne demek sorularla islamiyet?
  5. Gavur ne anlama gelir?
  6. TDK ya göre yobaz ne demek?
  7. Yobaz hangi dil?
  8. Yobaz hangi dilde?
  9. Taassup nedir TDK?
  10. Gavur mu gâvur mu?
  11. Gavur küfür mü?
  12. TDK mutaassıp ne demek?

Yobaz ne demek vikipedi?

- Bağnazlığı din konusunda aşırılığa vuran ve başkalarını baskı altına almayı düşünen kimse. - Bir düşünceye ve bir inanca aşırılıkta bulunmak. - İncelik ve naiflik ile işi olmayan kaba saba.

Dinde yobazlık nedir?

Yobazlık, bağnazlık ve gericilikle ilgili bazı tanımlar şu şekildedir: “Yobaz; dinde bağnazlığı aşırılığa vardıran, başkalarına baskı yapmaya yönelen kimse ya da bir düşünceye, bir inanca aşırı ölçüde bağlı olan kimse anlamına gelir.” “Bağnaz ise bir düşünceye, bir inanışa aşırı ölçüde bağlanıp ondan başka bir düşünce ...

Yobaz nedir kimlere denir?

Toplum içinde kaba, düşüncesiz, inatçı kişiler için kullanılmakta olan yobaz kelimesi zamanla çeşitli anlamlarda kullanılmıştır. ... Kelimenin TDK'deki karşılığı dikkate alındığında ise ilk olarak karşımıza "dindeki bağnazlığı aşırılığa vardıran kimse" çıkmaktadır.

Yobaz ne demek sorularla islamiyet?

Din konusunda başkalarına baskı yapmaya yönelen, dinsel bağnazlığı aşırılığa vardıran kimsedir. Bir inanca, bir düşünceye körü körüne, aşırı ölçüde bağlı olan, hoşgörüden yoksun kimsedir.

Gavur ne anlama gelir?

Gâvur, Türkçede Müslüman olmayan kişileri belirtmek için kullanılan bir sıfattır. Osmanlı Devleti döneminde Farsça gebr sözcüğünden Türkçeye girmiş ve bu dönemde gayrimüslimleri, özellikle de Rumları nitelemek için kullanılmıştır.

TDK ya göre yobaz ne demek?

Yobaz anlamı itibariyle olumsuz bir kelimedir. Toplum içinde kaba, düşüncesiz, inatçı kişiler için kullanılmakta olan yobaz kelimesi zamanla çeşitli anlamlarda kullanılmıştır. ... Kelimenin TDK'deki karşılığı dikkate alındığında ise ilk olarak karşımıza "dindeki bağnazlığı aşırılığa vardıran kimse" çıkmaktadır.

Yobaz hangi dil?

Gelelim görelim ki “yobaz” Farsça bir kelime değil. Kaynağı, Eski Türkçe'de “kötü, fena” anlamına gelen “yavuz / yavız” kelimesi.

Yobaz hangi dilde?

“Yo” yani “hayır” ile olumsuzluğu, hoşgörüsüzlüğü parmağının ucunda oynatan “yobaz“… Gelelim görelim ki “yobaz” Farsça bir kelime değil. Kaynağı, Eski Türkçe'de “kötü, fena” anlamına gelen “yavuz / yavız” kelimesi.

Taassup nedir TDK?

Genellikle dini eserlerde ve sosyal düzeni ilgilendiren eserlerde bu sözcük geçmektedir. Taassup sözcüğü dilimizde yaygın biçimde kullanıldığından TDK tarafından da ele alınmıştır. TDK sözlüğü taassup kelimesini "bağnazlık" anlamıyla ele almıştır. Bir fikre körü körüne bağlanmak, bağnazlık olarak açıklanır.

Gavur mu gâvur mu?

Gâvur, Türkçede Müslüman olmayan kişileri belirtmek için kullanılan bir sıfattır. Osmanlı Devleti döneminde Farsça gebr sözcüğünden Türkçeye girmiş ve bu dönemde gayrimüslimleri, özellikle de Rumları nitelemek için kullanılmıştır.

Gavur küfür mü?

Gavur küfürü, Hristiyanların Paskalya bayramlarında Müslümanlar tarafından yapılan geleneksel bir olaydır. Bu geleneğe Balkanlarda ve Türkiye'de rastlanmaktadır. Türkiye'de rastlanan şehirler Manisa, Afyonkarahisar, Muğla, Eskişehir ve Kütahya'dır.

TDK mutaassıp ne demek?

TDK'ya göre mutaassıp kelimesi, savunduğu fikirleri karşı tarafa zorla benimsetmeye çalışan, yeni hiçbir fikre sıcak bakmayan, bağnaz kimse anlamına gelir.