Bilirkişilik nasıl bir meslek?

İçindekiler:

  1. Bilirkişilik nasıl bir meslek?
  2. Bilirkişi raporu nasıl olur?
  3. Hangi alanlarda bilirkişilik yapılır?
  4. Bilirkişi raporuna itiraz edilirse ne olur?
  5. 2021 bilirkişilik başvuruları ne zaman?
  6. Bilirkişi raporunda neler yer alır?
  7. Bilirkişi raporu ne kadar işe yarar?
  8. Bilirkişilik 5 yıl şartı nedir?
  9. Bilirkişi raporuna kaç gün içinde itiraz edilir?

Bilirkişilik nasıl bir meslek?

Bilirkişi, savcı veya hakimlerin istekleri üzerine çalışma faaliyetleri yürüten ve uzmanlık alanına uygun ölçüde mahkemeye bilgi sunan kişidir.

Bilirkişi raporu nasıl olur?

Bilirkişi raporunda tarafların isim ve soyisimleri, bilirkişinin görevlendirildiği konular, inceleme konusu, gerekçe ve varılan sonuçlar, varsa bilirkişiler arasındaki görüş ayrılığı, görüş ayrılığının sebebi, düzenlenme tarihi ve bilirkişilerin imzalarının bulunması gerekir.

Hangi alanlarda bilirkişilik yapılır?

Finans sektöründe çalışan bankacılar, muhasebeciler, maliyeciler, grafologlar, akademisyenler, güvenlik personeli, denetim elemanları, tıp doktorları, eczacılar, psikologlar, pedagoglar, veterinerler, sigorta eksperleri gibi ihtiyaç duyulan alanlardan uzman kişiler bilirkişi listelerine kabul ediliyorlar.

Bilirkişi raporuna itiraz edilirse ne olur?

Kanunda bilirkişi raporuna itiraz edilmesi için belirlenen 2 haftalık süre hak düşürücü niteliktedir. Bu nedenle tarafların 2 haftalık süre içinde rapora itiraz etmemeleri durumunda bilirkişi raporu taraflar açısından kesinleşir.

2021 bilirkişilik başvuruları ne zaman?

Başvurular 1-25 Haziran 2021 tarihleri arasında alınacaktır. 1- Muafiyet kapsamında bilirkişilik başvurusunda bulunacak kişiler, e-Devlet sisteminden giriş yaptıktan sonra başvuru formunu doldurup, aşağıdaki belgelerin taranmış halini sisteme okunaklı biçimde aktarıp gönderirler.

Bilirkişi raporunda neler yer alır?

Yazılan bilirkişi raporunda gerekçe belirtmek zorunluluğu bulunmaktadır. Hazırlanan raporun içeriğinde araştırmanın yapıldığı zaman dilimi, incelenen elektronik deliller ve araştırma sonunda ele geçen sonuçlar gibi bilgiler bulunmaktadır. Davanın durumuna göre bilirkişi raporu davada delil niteliği taşıyabilmektedir.

Bilirkişi raporu ne kadar işe yarar?

Bilirkişi raporu kesin delil hükmünde olmayıp takdiri delil niteliğindedir. Yani bilirkişi raporunun hakimi bağlamayacağı anlaşılmalıdır. hakimin bilirkişi raporunu serbestçe takdir edeceği, raporu yeter derecede kanaat verici bulmaz ise ek rapor ister.

Bilirkişilik 5 yıl şartı nedir?

f) Bilirkişilik yapacağı uzmanlık alanında en az beş yıl fiilen çalışmış olmak. ... yeterli nitelikte bulunmadığı gerekçesiyle reddedilenler, bir yıl geçmedikçe yeniden bilirkişilik yapmak için başvuruda bulunamazlar. 5- Meslek öncesi eğitim ve stajda geçen süreler fiili çalışmadan sayılmaz.

Bilirkişi raporuna kaç gün içinde itiraz edilir?

6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 281. maddesinin birinci fıkrasında bilirkişi raporuna itiraz süresinin bilirkişi raporunun tebliğ tarihinden itibaren iki hafta olduğu hükme bağlanmıştır.