Pankreas neden bozulur?

İçindekiler:

  1. Pankreas neden bozulur?
  2. Pankreas inflamasyonu nedir?
  3. Pankreas Iltihaplanırsa ne olur?
  4. Pankreas rahatsızlığı nasıl belli olur?
  5. Pankreas sağlığı için ne yemeli?
  6. Asinus ve duktus nedir?

Pankreas neden bozulur?

Kronik bir pankreas enfeksiyonun sıkça nedenleri arasında aşırı alkol tüketimi, kalıtsal kusurlar (yani genetik mutasyonlar), kronik safra taşı rahatsızlığı ve başka nedenler (Örneğin; ilaçlar ve metabolik bozukluklar) bulunmaktadır. Kronik pankreatit, pankreasta uzun bir dönem içerisinde oluşan enflamasyondur (yangı).

Pankreas inflamasyonu nedir?

Vücutta bir bölgenin hasar görmesi sonucu orada inflamasyon (iltihaplanma) meydana gelir. Pankreasın zarar görmesi ve bunun sonucunda oluşan pankreas bezi iltihabı “pankreatit” olarak isimlendirilir.

Pankreas Iltihaplanırsa ne olur?

Pankreatit, pankreasın iltihaplanmasıdır. Pankreas iltihaplandığında kendi ürettiği güçlü sindirim enzimleri kendi dokusuna zarar verir; akciğerlerinize, böbreklerinize ve kalbinize zarar verebilecek enflamatuar hücrelerin ve toksinlerin salınmasına neden olabilir.

Pankreas rahatsızlığı nasıl belli olur?

Pankreasın bulunduğu kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli karın ağrısı, Sancılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak şeklinde yayılan karın ağrısı, Ateş, Mide ağrısı ve mide bulantısı nöbetleri gibi şikâyetler görülür.

Pankreas sağlığı için ne yemeli?

2) Taze Meyve ve Sebzeler
  • Meyve ve sebzeler içerdikleri antioksidanlar sayesinde pankreastaki iltihabın azalmasına yardımcı olur.
  • Meyve ve sebzeler arasında özellikle lif oranı yüksek olanlar sindirimi kolaylaştırarak pankreası rahatlatmaktadır.
Daha fazla öğe...

Asinus ve duktus nedir?

Asiner hücreler sindirim enzimleri salgılarken diğer bir asinus hücresi olan sentroasiner (centroecinar) hücreler sıvı ve elektrolit salgılar (bikarbonat transferi için karbonik anhidraz içerirler). Duktal sistem salgıları taşırken, bir miktar sıvı ve elektrolit sekresyonu da yapar.