Nem en çok nerede olur?

İçindekiler:

  1. Nem en çok nerede olur?
  2. Nem nerede azdır?
  3. Ekvatorda mutlak nem neden fazla?
  4. Mutlak nem artarsa ne artar?
  5. Mutlak nem neye göre değişir?
  6. Mutlak nem artarsa buharlaşma artar mı?
  7. Bağıl nem 100 olursa ne olur?

Nem en çok nerede olur?

Mutlak Nem en fazla Akdeniz Bölgesindedir. Dünya üzerinde en fazla Ekvator ve çevresindedir.

Nem nerede azdır?

Su kaynaklarına yakın ve sıcaklığı fazla olan yerlerde mutlak nem fazladır. Sıcaklık ve buharlaşmanın yüksek olduğu ekvatoral bölge ile deniz kıyılarında mutlak nem fazla iken, kutup bölgeleri, yüksek dağlar ve çöllerde mutlak nem azdır.

Ekvatorda mutlak nem neden fazla?

Mutlak nem buharlaşma olanaklarına bağlıdır. Özellikle yüksek sıcaklıkta ve buharlaşmaya elverişli yüzeylerde fazla olur. Bu nedenle ekvatordan kutuplara, kıyılardan iç kısımlara ve yükseklere doğru azalır. Yazın kıştan, gündüzleri de gecelerden fazladır.

Mutlak nem artarsa ne artar?

Çünkü sıcaklık arttıkça mutlak nem kapasitesi artar, hava kütlesinin ihtiyacı olan nem karşılanırsa yani mutlak nem miktarı da artarsa bağıl nem oranı yükselecektir.

Mutlak nem neye göre değişir?

Büyük su kütlelerinin olduğu yerlerde mutlak nem fazla olur. Su kütlesi ile birlikte sıcaklığında fazla olması buharlaşmayı artıracağı için mutlak nemi de artırır. Mutlak nem Türkiye'de en çok Akdeniz kıyılarındadır. Mutlak nem kıyıdan iç kesimlere gidildikçe azalır.

Mutlak nem artarsa buharlaşma artar mı?

Sıcaklık arttıkça, havadaki nem açığı arttıkça, su yüzeyi genişledikçe, rüzgar estikçe, basınç azaldıkça, buharlaşma artar. Sıcaklığın yüksek olduğu yerlerde havanın nem alma kapasitesi de yüksek olduğu için buharlaşma artar, düşük olduğu yerlerde ise buharlaşma azalır.

Bağıl nem 100 olursa ne olur?

Başka bir deyişle bağıl nem, havanın belirli bir sıcaklıkta taşıyabileceği nem miktarının yüzde kaçını taşıdığını belirtir. Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı haline dönüşecektir.