Elma nerelerde yetişir Türkiye?

İçindekiler:

  1. Elma nerelerde yetişir Türkiye?
  2. Elma ağacı nerede yetişir?
  3. Beyaz elma nerelerde yetişir?
  4. Karpuz hangi ilde yetişir?
  5. Elma en çok hangi bölgede yetişir?
  6. Elma nerede yetişiyor dur?
  7. Türkiye'de en iyi elma nerede yetişir?
  8. Karpuz en çok nerede?
  9. En iyi karpuz nerenin?
  10. Armut hangi ilde meşhur?
  11. Elma ağacı nasıl büyütülür?
  12. Elma ağacı nasıl bir ağaçtır?
  13. Elma ülkemizde en çok nerede yetişir?

Elma nerelerde yetişir Türkiye?

Elma üretimin 2/3'ü Isparta, Karaman, Niğde, Antalya, Kayseri ve Konya illerimizde gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de yaklaşık 1.7 milyon dekar alanda elma üretimi yapılmaktadır. Niğde, Isparta ve Karaman en fazla elma alanı bulunan illerimizdir. Yetiştiriciliği en fazla yapılan elma çeşidi Starking elmadır.

Elma ağacı nerede yetişir?

Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m.'den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz.

Beyaz elma nerelerde yetişir?

Gümüşhane'de yetişen bu elmanın çok önemli bir özelliği var. Geçmişi de uzun yıllara dayanan bu elma çeşidi için 100'ün üzerinde tez hazırlandığı da biliniyor. Vatandaşlar tarafından 'Göbek elması' deniyor.

Karpuz hangi ilde yetişir?

Karpuz yurdumuzun aşağı yukarı tüm bölgelerinde yetişmektedir. Ancak en çok yetiştirildiği yerler güneydoğu Anadolu bölgesinde Diyarbakır ilimiz. Akdeniz bölgesinde adana ilimiz. İç Anadolu bölgemizde ise Ankara ve Çankırı illerimizdir.

Elma en çok hangi bölgede yetişir?

Elma, ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Orta Anadolu bölgesi ve Batı Anadolu bölgesi ise Akdeniz bölgesini takip etmektedir.

Elma nerede yetişiyor dur?

Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir. Genellikle dünyada 30o-50o enlemlerde yetişmektedir. Türkiye de Türkiye de Ege bölgesinde 500m Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin sıcak ve kurak yerlerindeki 80m'den daha yukarı yerlerde yetişmektedir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar.

Türkiye'de en iyi elma nerede yetişir?

Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir. Ayrıca Ege Bölgesi ile Batı ve Doğu Marmara bölgelerinde de elma yetiştiriciliği yaygındır.

Karpuz en çok nerede?

Adana 8 ton karpuz üretimiyle ilk sırada yer alırken, Adana'yı 4 bin ton ile Antalya, 1 ton ile İzmir ve 1 ton ile Diyarbakır izledi.

En iyi karpuz nerenin?

Ancak en iyi karpuz ülkemizin Diyarbakır ilinde yetiştirilir.

Armut hangi ilde meşhur?

Armut Türkiye'nin pek çok farklı şehrinde yetişmektedir. Özellikle bölgesel açıdan en çok Ege Bölgesi ile beraber aynı zamanda Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ancak şehir açısından bakıldığı zaman en yoğun olan yerler ilk olarak Bursa'da çok fazla yetiştirilir.

Elma ağacı nasıl büyütülür?

Elmaların sağlıklı şekilde büyümeleri için uygun sıcaklığa ve toprağa sahip olması önem taşır. Elma bitkisinin 7 derece altında 1000 saat kadar bir soğuklanma süresine sahip olması, meyve üretimini artırır ve hızlandırır. Fazla soğuğa gelmeyen elma bitkileri, 20 - 26 derece arası sıcaklıklarda ideal olarak yetişir.

Elma ağacı nasıl bir ağaçtır?

Elma ağacı (Malus pumila) Rosaceae familyasına aittir. Yaprak döken bir ağaçtır (mevsime bağlı olarak yapraklarını kaybeder). Ortalama olarak yüksekliği 5 metredir, fakat standart elma ağaçlarının yüksekliği 7,5 – 10 m ya da daha fazla da olabilir. Yarı bodur ve bodur ağaçların yüksekliği ise 2-6 metre aralığındadır.

Elma ülkemizde en çok nerede yetişir?

Elma, Türkiye'de yetişen bir bitkidir. Batı Asya kökenlidir ve Avrupa ülkelerine de oradan yayılmıştır. Ilıman iklimli her bölgede yetişebilen bu meyve, -30 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Isparta ilinde elma üretilmektedir.