Lomber vertebra neresi?

İçindekiler:

  1. Lomber vertebra neresi?
  2. Lomber omurga nedir?
  3. Lomber vertebral kolon ne demek?
  4. Lomber vertebra kaç tane?
  5. Vertebra plana nedir?
  6. Lumbal vertebra ne demek?
  7. Lomber bölge ne demek?
  8. Omurilik kemiği kırılırsa ne olur?
  9. Spinal Kord ne demek?

Lomber vertebra neresi?

Omur, yani vertebra, omurgayı oluşturan 33-34 kemikten her birine verilen addır. Kafatasının hemen altından başlayıp kuyruk sokumuna dek uzanırlar.

Lomber omurga nedir?

Lomber omurga, omur denilen dizi halinde birbiriyle bağlantılı kemikten oluşmaktadır. Kemikler iç kısmından omuriliğin geçtiği omurların arasındaki spinal kanalı çevrelemektedir. Spinal kanalın sınırları arasında omurların arasında bulunan intervertebral diskler, bağ dokuları ve faset eklemleri bulunur.

Lomber vertebral kolon ne demek?

33-34 vertebradan ilk 24' ü birbirine eklem ve bağlar aracılığı ile bağlanmış olup presakral vertebralar adını alır. Presakral vertebralar arasında 23 adet intervertebral disk bulunur. Lomber vertebral kolon 5 adet lomber vertebradan meydana gelmiştir. Lomber vertebral kolon yüksekliğinin 3' ünü diskler oluşturur.

Lomber vertebra kaç tane?

Omurgada 7 adet boyun omuru (servikal vertebra), 12 adet sırt omuru (torakal vertebra), 5 adet bel omuru (lomber vertebra),5 sakral vertebra|sakral ve 4 de koksal vertebra bulunur. Bu 33 vertebranın ilk 24 tanesi birbirine eklemler aracılığıyla bağlanmıştır.

Vertebra plana nedir?

Vertebra plana, hastalığın vertebra tutulumu oldu- ğunda beklenen klasik radyolojik bulgusudur. Ayı- rıcı tanıda akut lösemi, anevrizmal kemik kisti, metastatik nöroblastoma ve Ewing sarkomu akılda tutulmalıdır. Vertebra plananın osteomyelitte de görülebileceği bildirilmiştir (5).

Lumbal vertebra ne demek?

Omurganın, göğüs omurları ile sağrı (sakral) omurları arasında kalan omurlar; bel omurları (5 omur) yukarıdan aşağıya L1, L2, L3, L4, L5 olarak isimlendirilir.

Lomber bölge ne demek?

Lomber ya da lumbal omurga olarak bilinen kısım bel kısmımızdaki 5 adet omur bölgesini ifade eder. Bu kemikler önde disk, arkada ise faset eklemler ile birbirlerine bağlanırlar. Kemikler arasında ligamentum flavum olarak bilinen bağ dokusu bulunur.

Omurilik kemiği kırılırsa ne olur?

Omurga kırıklarının erken dönemdeki belirtileri genellikle boyun, sırt ve bel ağrısı ile kas spazmı şeklinde kendini gösterir. Omurilik yaralanması da kırığa eşlik ediyorsa uyuşukluk, kol ve bacaklarda hissizlik, kuvvet kaybı, idrar, büyük abdest kaçırma veya yapamama gibi çeşitli şikayetler olabilir.

Spinal Kord ne demek?

Spinal Cord, omurilik adı verilen yapıdır. Spinal Cord yaralanmaları omuriliğin herhangi bir travmaya bağlı olarak zedelenmesi sonucu oluşur. Halk arasında omurilik felci olarak da bilinmektedir. Bu hastalığa neden olacak çeşitli etkenler olabilir.