Iffetli insan ne demek?

İçindekiler:

  1. Iffetli insan ne demek?
  2. Namus kelime anlamı nedir?
  3. Islama göre namus nedir?
  4. Irz namus ne demek?
  5. Iffetsiz ne demek?
  6. Edep ne demek din?
  7. Müsamahadır ne demek?
  8. Müsamahalı davranmak ne demek?
  9. Müsamaha ve katılık nedir?
  10. Hoşgörülü olmak ne anlama geliyor?

Iffetli insan ne demek?

Diğer bir ifadeyle iffet; Allah ve kullar nezdinde, insanı küçük düşürecek davranışlardan sakınmayı sağlayan ahlakî erdemdir. Kur'ân-ı Kerîm'de işaret edilen iffet, muhtaç oldukları halde yüzlerinin suyunu dökerek dilenmeyen ve cinsel isteklerinde ölçülü ve edepli olanların iffetidir. ...

Namus kelime anlamı nedir?

Namus, birçok ülkede iyi ahlaklılık, bütünlük, doğruluk, dürüstlük ve olumlu davranışlar olarak ele alınan, bazı kültürlerde cinsel ahlakla ilişkilendirilen bir kavramdır.

Islama göre namus nedir?

Namus, insanın kişiliğini ayakta tutan ve koruması gereken temel değerdir. Namusa sahip çıkmak demek; Allahın Resulü'ne gelen inanç ve ilkelere sahip çıkmak, onları korumak ve muhafaza etmek anlamlarına gelmektedir… İslam'da cinsel ahlâk anlamında namus değil ama “ırzı korumak” kavramı kullanılmaktadır.

Irz namus ne demek?

Bu hadiste üzerinde en çok durulması gereken “ırz” kelimesinin Arapçadaki temel anlamı “nefs”tir. “Beden” ve “haseb” gibi anlamları da bu manayı pekiştirmektedir. ... Ancak buradaki “namus” kelimesinin de, hadiste geçen “ırz” kavramının da anlamı daha geniş ve kapsayıcıdır.

Iffetsiz ne demek?

sıf. İffetten mahrum olan, iffetini korumayan, nâmussuz.

Edep ne demek din?

"Ziyafete davet etmek" anlamındaki edb veya "zarif ve edepli olmak" anlamındaki edeb masdarından isim olan kelimenin sözlüklerdeki başlıca mânaları "davet, iyi tutum, incelik ve kibarlık, hayranlık ve takdir" şeklinde gösterilir. ... İslâm'dan önceki şiirde de'b kelimesi "sünnet" ve "edep" anlamında sıkça kullanılmaktaydı.

Müsamahadır ne demek?

Müsamaha sözlüklerde, insanlara sorumluluklar karşısında kolaylık gösterme, toplumsal yapıyı sarsıcı mahiyette ve önemli olmayan hata ve kusurları hoş görme ve bağışlama, kendinden olmayanlara güçlük çıkar- mama, onlara müdahale ve baskıda bulunmama, farklılık ve kusurları görmezden gelme, çeşitli inanç, düşünce ve ...

Müsamahalı davranmak ne demek?

Hoşgörü, tolerans. Görmezlikten gelme, göz yumma. (C.: Müsamahat) Hoş görürlük, dikkat etmemek, aldırış etmemek. Kusurlara göz yummak.

Müsamaha ve katılık nedir?

Hoşgörü, müsamaha, tahammül, tesamuh, katlanma, görmezden gelme veya göz yumma, başkalarını eylem ve yargılarında serbest bırakma, kendi görüşümüze ve çoğunluğun görüş biçimine aykırı düşen görüşlere sabırla, hem de yan tutmadan katlanma demektir. ...

Hoşgörülü olmak ne anlama geliyor?

Karşısındakine, kendisinin benimsemediği düşünce ve duyguları özgürce dile getirme olanağı tanımaya dayanan ve düşüncelerine göre yaşamasını hoş gören tutum ve anlayış. Hoşgörü sabretmek ve katlanmaktan ziyade rahatsız olmadan kabul etme, razı olma durumudur.