Kater çeşitleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Kater çeşitleri nelerdir?
  2. Torna Freze farkı nedir?
  3. Freze tezgahı nedir ne işe yarar?
  4. Planya tezgahı nedir?
  5. Torna tezgahı nedir ne işe yarar?
  6. Torna tezgahı ne iş yapar?
  7. Takım Tezgahları nedir?
  8. Saatçi tornası nedir?
  9. CNC torna nedir ne işe yarar?
  10. Torna Kateri ne demek?
  11. Torna kalem çeşitleri nelerdir?
  12. Torna kalemleri nelerdir?
  13. Üç ayaklı aynalarda hangi parçalar bağlanabilir?
  14. Torna ile neler yapılabilir?
  15. Tornada kalemlik ne işe yarar?
  16. Puntaci ne demek?
  17. Fırdöndü aynaya nasıl sabitlenir?

Kater çeşitleri nelerdir?

Konvansiyonel torna tezgahlarında en çok kullanılan katerler HSS takım katerleridir. Aşağıda şekilde de görüldüğü gibi bu tür katerlere bağlanacak olan kesici takımın ismi verilmiştir. Şekilde görüldüğü gibi başlıca çeşitleri kanal kateri, vida kateri, kesme kateri, delik kateri vb.

Torna Freze farkı nedir?

Torna Tezgahları ile Freze Tezgahları arasında yakın bir bağ vardır. İkisi de talaş kaldırma ve delme işlemleri yapabilir. Aralarındaki fark ise; tornada işlenecek parça dönerken, tezgah kesicileri sabittir. Frezede ise işlenecek parça sabit olup, tezgahın kesicileri parça üzerinde hareket eder.

Freze tezgahı nedir ne işe yarar?

Üzerinde birçok kesici ağız bulunan çakı ile, genellikle doğrusal ilerleme hareketi yaparak iş parçalarından talaş kaldırma işlemi yapan makinelere freze tezgahı denir. Freze tezgâhları; düz ve açılı yüzeylerin işlenmesi, kanal açma, düz ve dairesel olarak bölüntüler yapma(dişli çark açma) vb. amaçlar için kullanılır.

Planya tezgahı nedir?

Kesici bıçaklar ile ahşap ya da ağaçtan talaş denilen parçalar keserek rendeleme yapan, gerekli görüldüğünde cumba ve yüz açma, yüzey açma gibi işlemleri yapmanız için tasarlanmış makinelere planya makinası denilir.

Torna tezgahı nedir ne işe yarar?

Parçaya kesici alet yönünde bir hareket vererek talaş kaldırmaya tornalamak, bu işlemleri yapan tezgahlara da torna tezgahları denir. Tornada genellikle eksenel hareketle dış iç kısımlarda silindirik ve konik yüzeyler işlenir.

Torna tezgahı ne iş yapar?

MESLEK: Tornacı Torna tezgahına bağlanan ve tezgahın ekseni etrafında dönen makine parçası üzerinde, bu eksene dik veya eğik olarak çeşitli metal ya da benzeri parçaları uygun görülen bir kesici yardımıyla işleyen kişiye tornacı denir.

Takım Tezgahları nedir?

Takım tezgahları parçanın veya kesici ucun, bazı durumlarda ise her ikisinin hareket ettirilmesi(simultane hareket) ile talaş kaldırarak veya talaşsız olarak parçaya şekil verilmesidir.

Saatçi tornası nedir?

Saatçi torna tezgahı, saatin çeşitli parçalarını onarmak veya oluşturmak için yaygın olarak kullanılan küçük bir masa üstü makinesidir. Bu minyatür tornaları farklı şirketler üretmektedir. ... Antika torna tezgahları genelde el ile çalıştırılır ve iş milinin el ile döndürülmesi gerekir.

CNC torna nedir ne işe yarar?

CNC Torna Tezgahları, dönen bir iş parçası üzerinden kesici bir takım vasıtasıyla talaş kaldırma işlemi yapan Bilgisayar Destekli Sayısal Kontrollü Takım Tezgahlarıdır. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte torna tezgahları tahrikli takımlar vasıtasıyla frezeleme kabiliyeti de kazanmıştır.

Torna Kateri ne demek?

Kater, torna kalemlerinin bağlandığı takım tutuculara denir.

Torna kalem çeşitleri nelerdir?

TORNA KALEMLERİ

  • HSS KARE KESİTLİ TORNA KALEMİ İncele.
  • ELMAS KARE KESİTLİ TORNA KALEMİ İncele.
  • HSS LAMA KESİTLİ TORNA KALEMİ İncele.
  • HSS TRAPEZ KESİTLİ KESME KALEMİ İncele.

Torna kalemleri nelerdir?

Kendi ekseni etrafında dönen iş parçası üzerinden doğrusal hareket eden bir kesici takım yardımıyla talaş kaldırma işlemi yapan kesiciye torna kalemi denir. Torna kalemleri genellikle tek uçlu kesicilerdir. ... Malzeme cinsine göre torna kalemleri Kesici Takım Malzemeleri menüsü altında açıklanmıştı.

Üç ayaklı aynalarda hangi parçalar bağlanabilir?

Üç ve Dört Ayaklı Üniversal Ayna Üç ayaklı üniversal aynalar, silindirik üçgen, altıgen ve benzeri parçaların üç noktadan bağlanması için kullanılır.

Torna ile neler yapılabilir?

TORNALAMA İŞLEMLER İ Torna tezgahlarında başlıca tornalama işlemleri ya kullanılan kesici takımın ismiyle ya da yapılan tornalama işlemiyle isimlendirilir. Bunlara örnek olarak konik tornalama, delik delme, diş açma, kanal açma, kesme, raybalama vb. verilebilir.

Tornada kalemlik ne işe yarar?

Kalemlik: Siper üst tablası üzerinde bir T- oluğu içinde hareket eder, torna kalem ve katerlerinin bağlanmasına yarar. Siper ve kalemlik şekil 3'de gösterilmiştir. Vida çekme sistemi: İlerleme ve vida çekme düzeni, anamili, talaş mili ve fener mili arasındaki hareket iletim ve redüksiyonu sağlayan bir sistemdir.

Puntaci ne demek?

Bir dönme hareketinde sabit nokta ve merkezleme görevi yapan makine elemanı. Puntanın uç kısmı koni şeklindedir. Merkezine punta deliği açılmış döndürülecek malzemeye konik punta ucunun girip tutmasıyla döndürülerek işlenecek malzemenin sabit bir şekilde dönmesi sağlanır. Punta makinesi.

Fırdöndü aynaya nasıl sabitlenir?

İş parçasının ucuna bağlanan aparat fırdöndü olduğu için bununla birlikte kullanılan aynalara da fırdöndü aynası denilmektedir. Fırdöndü aynası bağlandıktan sonra fener milinin konik yuvasına iş mili puntası (sabit punta) oturtularak sabitlenir.