Dalak nedir ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Dalak nedir ne işe yarar?
  2. Insanlarda dalak nedir ne ise yarar?
  3. Dalak insan vücudunda nerede?
  4. Dalak büyümesi kaç cm olmalı?
  5. Dalak boyutu neden artar?
  6. Dalak normalden büyük olursa ne olur?
  7. Dalak ağrısı nasıl hissedilir?
  8. Bir insanın dalağı neden ağrır?

Dalak nedir ne işe yarar?

Dalak karnın sol üstünde bulunan bir organdır. Tam olarak mide çeperinin sol çaprazında bulunmaktadır. Vücut için önemli bir sentez olan lenfosit üretiminde dalak organı başroldedir. Vücudun ihtiyaç duyduğu akyuvar olarak da bilinen lenfositleri üretir.

Insanlarda dalak nedir ne ise yarar?

- Dalak özellikle memeli canlılar için kırmızı kan hücrelerinin depolanması noktasında görev alır. - Yüksek enerjiye ihtiyaç duyulduğu durumlarda dalak kasılmak suretiyle, vücuda kan pompalanmasına olanak verir. - Vücudun mikroplara karşı mücadele göstermesi adına hücre üretimi sağlar.

Dalak insan vücudunda nerede?

Dalağımız, sol göğüs kafesinin hemen altında bulunan bir organdır. Enfeksiyon, karaciğer hastalığı ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok durum, splenomegali olarak da bilinen dalak büyümesine neden olabilir.

Dalak büyümesi kaç cm olmalı?

Dalak büyümesi (splenomegali) kavramı genel olarak 400-500 gram ağırlığında ve 12-20 santimetre uzunluğunda tespit edilen dalak için kullanılır. Çoğunlukla belirgin bir şikayete neden olmayan bu durum rutin fizik muayene sırasında tespit edilir.

Dalak boyutu neden artar?

Mononükleozis gibi enfeksiyon hastalıkları, dalak büyümesinin en sık karşılaşılan nedenleri arasında yer alır. Bulaşıcı hastalıklar dışında siroz veya kistik fibrozis gibi karaciğer hastalıkları da dalak büyümesine neden olabilir.

Dalak normalden büyük olursa ne olur?

Dalağınız büyüdükçe, anormal kırmızı kan hücrelerinin yanı sıra normal olanlar da filtrelenir ve kan dolaşımındaki sağlıklı hücre sayısı azalır. Aynı zamanda çok fazla trombosit hapsedilmiş olur. Aşırı kırmızı kan hücreleri ve trombositler sonunda dalağı tıkayabilir ve normal çalışmasını etkileyebilir.

Dalak ağrısı nasıl hissedilir?

Dalak büyümesi bazı durumlarda semptom göstermese de bazen aşağıda sıralanan belirtiler gözlenebilir: Sol üst karın bölgesinde sol omuza yayılabilen ağrı hissi. Mide üzerine baskı yapmasından dolayı yemek yemeden ya da az yemek yedikten sonra şişkinlik hissetmek ya da kolay doymak.

Bir insanın dalağı neden ağrır?

Dalak yırtıldığında kan abdominal boşluktan fışkırır ve yoğun bir iç kanama ortaya çıkar. Bu ayrıca şiddetli karın ağrılarına da neden olur. Dalak yırtılması bir travma ya da karın bölgesindeki bir darbe sonucu oluşur. Dalak büyümesi veya splenomegali, dalak ağrısının bir diğer nedenidir.