İçindekiler:
- Kalp stentli hastalar nelere dikkat etmeli?
- Stent takılması tehlikeli mi?
- Stent takıldıktan sonra ne olur?
- Hangi damara stent takılır?
Kalp stentli hastalar nelere dikkat etmeli?
Yağlı gıdaların tüketiminden kaçınmak gerekiyor. Kolesterol yüksekliğinin stent tıkanması üzerine olumsuz etkisi net olarak gösterilmiş. Stent takılan
hastalar, yağlı gıdalardan, katı yağ ve kızartmalardan uzak durmalı. Kötü kolesterol düzeyinin (LDL) 70' in altına indirilmesi stent açıklığı açısından faydalı.
Stent takılması tehlikeli mi?
Stent takılması, cerrahi bir işlem değildir. Bu sebeple risk oranı da düşüktür. Ancak nadir de olsa kullanılan lokal anestezik veya tıbbi boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon, böbrek işlevlerinde bozukluk, kanama ya da ani damar tıkanması sonucu kalp krizi gibi riskleri de vardır.
Stent takıldıktan sonra ne olur?
Stent takma işlemi sonrası hasta koroner yoğun bakım ünitesine alınabilir. Hastanede kalma süresi genelde 1-2 gündür. İşlem yapıldıktan sonraki ilk 6 -12 saat boyunca işlem yapılan bacağın düz tutulması çok önemlidir.
Hangi damara stent takılır?
Kalbe giden kan akışını artırmak amacıyla, daralmış koroner arterleri açmak için yapılan cerrahi olmayan tedavi yöntemine
stent yerleştirilmesi ve/veya balon anjiyoplasti işlemi denir. Daralmış veya tıkanmış kalbe temiz kan taşıyan damarlar (koroner arterler) bu yöntem ile açılabilir.