Şahmaran yılanı var mı?

İçindekiler:

  1. Şahmaran yılanı var mı?
  2. Şahmaran Erkek mi kız mı?
  3. Şahmaranı kim öldürdü?
  4. Şahmaran'ın anlamı nedir?
  5. Şahmeran'ın gerçek mi?

Şahmaran yılanı var mı?

Efsanenin pek çok farklı versiyonu bulunmakla birlikte, temelde Şahmaran'ın insan başlı yılan gövdeli bir canlı oluşu ortak nokta olarak karşımıza çıkar. Kimi anlatılarda Şahmaran erkek iken kimilerinde de kadın başlı olarak tasvir edilmektedir.

Şahmaran Erkek mi kız mı?

Yeryüzündeki tüm yılanların Şahmeran'dan türediğine inanılır. Yerin yedi kat altında yaşayan Yılan Ata Şahmeran, tüm yılanlara hükmeder. Efsanenin çoğu örneğinde dişi olduğu kabul edilen Şahmeran bu sebeple Yılan Ana olarak da bilinir. Bir diğer yandan Şahmeran'ın erkek olarak kabul edildiği örnekler de bulunur.

Şahmaranı kim öldürdü?

- Vurun kellesini, demişler. Kellesinin vurulacağını anlayan Camsat, istemeyerek de olsa Şahmeran'ın yerini göstermiş. Padişahın askerleri hemencecik Camsat'ın söylediği yere gitmişler ve Şahmeran'ı öldürüp padişaha getirmişler.

Şahmaran'ın anlamı nedir?

Şahmeran, İran-Pers mitolojisinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklinde olan Maran ismi verilen doğaüstü varlıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan bir varlık olarak bilinir.

Şahmeran'ın gerçek mi?

Şahmeran, Akdeniz bölgesinin Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılan bir varlıktır. Şahmeran'ın Ceylan ve Misis arasındaki yılan kalede yaşadığı söylense de yaygın efsaneye göre Şahmeran, bir yeraltı ülkesinde yılanları ile beraber yaşamaktadır.