Vezir nasıl taş alır?

İçindekiler:

  1. Vezir nasıl taş alır?
  2. Kale kaç kare gider?
  3. Şah hangi durumlarda taş yer?
  4. Satranç taşları kaç puan?
  5. Vezir nasil hamle yapar?
  6. Satrançta kale nasıl oynar?
  7. Satrançta kale kaç kare ilerler?
  8. Şah hangi yönlere gider?
  9. Satrançta kale geriye gider mi?
  10. Satrançta kale nasil ilerler?
  11. Satrançta kale kendi taşının üstünden atlanır mı?

Vezir nasıl taş alır?

Vezir rakip taşı, onun bulunduğu karenin üzerine gelerek ALIR. Bu durumda Beyaz Vezir, Siyah Piyonlardan birini ALABİLİR. Bir taşı alabilmek için, rakip taşı tahtadan kaldırırsınız ve kendi taşınızı o kareye koyarsınız. Taş alış damadan farklıdır.

Kale kaç kare gider?

Kale ileri geri veya sağa sola önünde taş olmadığı sürece istedikleri kadar düz gidebilirler. Kaleler çapraz asla hareket edemezler. Görsel üzerinde kırmızı oklarla işaretlenmiş yönlere gidemezler. Kalenin hareket yolunda önüne kendi renginden bir taş çıkarsa, o taşın önündeki boş kareye kadar gider ve orada kalır.

Şah hangi durumlarda taş yer?

Şah, bitişiğindeki 8 kareden herhangi birine gidebilir. İlgili karede rakip taşlardan biri varsa bu taşı alabilir. Kendi taşlarından biri varsa, ya da kare rakip taşlardan birinin tehdidi altında ise (rakip şah dahil) gidemez.

Satranç taşları kaç puan?

Bu taşların puanları vezir 9 puan, fil 3 puan, at 3 puandır. Kale 5 puan, piyon 1 puan ve şah sonsuz ve sınırsız puana sahiptir.

Vezir nasil hamle yapar?

Şah satranç oyununda her şey demektir; şah esir alınca oyun sona erer. Şah her yönde tek kare hareket edebilir. Şah sadece çarpı ile işaretlenen karelere gidebilir. İlk örnekte şah istediği kareye gitmekte serbesttir.

Satrançta kale nasıl oynar?

Kalenin hareketi Kale ileri, geri, sağa ve sola gidebilir. Kale kendi taşları veya rakip taşlarının üzerinden atlayamaz. Ancak rok denilen hamlelerde sadece şahın üzerinden atlar.

Satrançta kale kaç kare ilerler?

Satranç iki kişilik bir strateji oyunudur. Her oyuncunun iki tane kalesi bulunur. Satranç taşları içerisinde toplamda dört tane kale bulunur. Kalenin hareketi ise önünde bir taş olmadığı takdirde ileriye, geriye, sola ve sağa doğru istenildiği kadar gidilebilir.

Şah hangi yönlere gider?

Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şahla ilgili özel bir kural vardır. Rakip taşların gidebileceği karelerde Şah DURAMAZ veya oraya GİDEMEZ.

Satrançta kale geriye gider mi?

İleri, geri, sağa ve sola istediği kadar gidebilir. Önündeki taşı alır. Kale, bulunduğu hattın üzerinde hareket yönünde rakibe ait ilk taşı almak potansiyeline de sahiptir. Kale her oyuncu için iki tanedir.

Satrançta kale nasil ilerler?

Kale ileri, geri, sağa ve sola gidebilir. Kale kendi taşları veya rakip taşlarının üzerinden atlayamaz. Ancak rok denilen hamlelerde sadece şahın üzerinden atlar.

Satrançta kale kendi taşının üstünden atlanır mı?

Kale, satrançtaki ikinci kuvvetli taştır. Bir kale, satır ve sütunlarda her tarafa doğru istediği kadar gidebilirse de başka taşların üzerinden atlamasına izin yoktur. Tek istisna roktur. Burada aynı yarı hamlede şahla kale hareket eder, dolayısıyla bir yarı hamlede iki taşın oynayabileceği tek hamle budur.