Üstte gök basmasa altta yer delinmese ne demek?

İçindekiler:

  1. Üstte gök basmasa altta yer delinmese ne demek?
  2. Türk milleti ilini töreni kim bozabilir?
  3. Titre ve kendine gel kimin sözü?
  4. Orhun Yazıtları ne diyor?
  5. Eski Türkçe dönemi hangi yüzyıllar arasındadır?
  6. Eski Anadolu Türkçesi eserleri nelerdir?
  7. Eski Anadolu Türkçesi kimler tarafından kullanılmıştır?
  8. Eski Anadolu Türkçesi Batı Türkçesinin ilk devresi nedir?
  9. Eski Anadolu Türkçesi hangi dönemdedir?
  10. Eski Türkçeden Yeni Türkçeye geçiş dönemi nedir?
  11. Osmanlı Türkçesi hangi döneme aittir?

Üstte gök basmasa altta yer delinmese ne demek?

Doğrulanmış Cevap. "Üstte gök delinmedikçe altta yer yarılmadıkça"anlamına gelir. Ayrıca bu sözün devamı vardır:"Üstte gök delinmedikce altta yer yarılmadıkça Türk milleti yok olmayacaktır.

Türk milleti ilini töreni kim bozabilir?

Üstte gök çökmedikçe, altta yer denizi delinmedikçe, ilini töreni kim bozabilir? Ey Türk ulusu! Kendine dön. Seni yükseltmiş Bilge Kağanı'na, özgür ve bağımsız ülkene karşı hata ettin, kötü duruma düşürdün.

Titre ve kendine gel kimin sözü?

Göktürk Kitâbeleri'nin (M.S. 735) sonunda Bilge Kağan şöyle hitap eder: 'Türk-Oğuz beğleri, milletim, işitin! Üstte mavi gök çökmedikçe, alta yağız yer delinmedikçe, senin ilini ve töreni kim bozabilir... Ey Türk! Titre ve kendine dön!...

Orhun Yazıtları ne diyor?

Bilge Tonyukuk Anıtında ise şu ifadeler vardır: “Bilge Tonyukuk ben kendim Çin ilinde yaratıldım. Türkler, Çinlilere tabi iken mahvoldu, yok oldu. Fakat daha sonra 700 kişi bağımsızlık savaşını başlattı ve bağımsızlığı kazandı.

Eski Türkçe dönemi hangi yüzyıllar arasındadır?

Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürkçe (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini (7-12. yy) kapsar. 13. yy'a kadar Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili oluşmuştur.

Eski Anadolu Türkçesi eserleri nelerdir?

Iskendername, Cemşid ü Hurşid ve Tervihü'l-Ervah isimli eserleri vardır. Günümüze Kadı Burhaneddin'in Türkçe Divan'ı ulaşmıştır. Yazarın on beş kadar manzum ve mensur eseri vardır. Türkçe ve Farsça Divanı, Çeng-nâme, Camasbnâme, Tezkiretü'l-Evliyâ, Tıbb-ı Nebevi bunlardan bazılarıdır.

Eski Anadolu Türkçesi kimler tarafından kullanılmıştır?

Türkiye'de Eski Osmanlıca terimi Saadet İshaki Çağatay tarafından kullanılmış ancak yaygınlaşmamıştır. En yaygın terim Eski Anadolu Türkçesi terimidir.

Eski Anadolu Türkçesi Batı Türkçesinin ilk devresi nedir?

Batı Türkçesi kendi içerisinde üç evreye ayrılır: 1. Eski Anadolu Türkçesi: Batı Türkçesinin ilk devresidir. 13-15. yüzyılları içine alır. ... Selçuklular, Anadolu Beylikleri ve ilk Osmanlıların yazı dilidir. Eski anadolu Türkçesinde henüz Arapça ve Farsça kelime ve tamlamalar fazla değildir.

Eski Anadolu Türkçesi hangi dönemdedir?

Eski Anadolu Türkçesi, Türkiye Türkçesi'nin Anadolu Selçuklu Devleti'nin kuruşulundan sonra XIII-XV. yüzyıllar arasında gelişme kaydeden ilk dönemindeki yazı dilinin adıdır.

Eski Türkçeden Yeni Türkçeye geçiş dönemi nedir?

Doğu Türkçesi (Kırgızca, Kazakça, Özbekçe), Batı Türkçesi (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi) ve Kuzey Türkçeleri (Kıpçakça) olarak 13. yüzyıldan itibaren ortaya çıkmaya başlayan yeni yazı dili devresi ile Eski Türkçe devresi arasındaki bu döneme, Orta Türkçe ya da geçiş dönemi denmektedir.

Osmanlı Türkçesi hangi döneme aittir?

Osmanlı Türkçesi, Türkiye Türkçesinin gelişme sürecinde Eski Anadolu Türkçesi diye adlandırılan ilk dönemi de içine alarak XIII. yüzyıldan XX. yüzyılın başlarına kadar devam eden dönemidir. XI. yüzyıl ve sonrası Orta Asya Türklüğü için devamlı bir göç devridir.