Enginar tohumu nasıl alınır?

İçindekiler:

  1. Enginar tohumu nasıl alınır?
  2. Enginar nasıl toprağı sever?
  3. Enginar nerede ne zaman yetişir?
  4. Enginar ekimi ne zaman?
  5. Enginar kökleri ne zaman ayrılır?
  6. Enginar kaç yılda ürün verir?
  7. Enginar nasıl bir bitkidir?
  8. Enginar dikimi hangi ayda yapılır?
  9. Enginar Doğu Karadeniz'de yetişir mi?
  10. Enginar ne zaman ekilir Karadeniz?

Enginar tohumu nasıl alınır?

Bunun için tohumlar, Mart-Nisan aylarında genelde toprak harcı dolu saksı veya tüplere ekilir. Her saksıya 2-3 adet tohum ekmek yeterlidir. Doğrudan bahçe toprağına ekimlerde her ocağa 2-3 tohum ekilir ve çimlenmenin ardından seyreltme yapılır. Seyreltmede sökeceğiniz fideleri ayrı bir yere taşıyabilirsiniz.

Enginar nasıl toprağı sever?

TOPRAK İSTEĞİ: Enginar derin, serin, humusça zengin, iyi drene edilmiş, hafif nemli, tınlı, kumlu-tınlı, killi-tınlı topraklarda iyi gelişir ve iyi ürün verir. Hafif kumlu topraklarda daha erken ürün alınırsa da başlar küçük olur.

Enginar nerede ne zaman yetişir?

Çok lezzetli yemeklerin bitkisi olan enginar, Yerli Akdeniz bölgelerinde halen oldukça popüler olan enginarları en iyi ekim mevsimi Mart ayından mayıs ayına kadardır ancak yaz boyunca bahçenizde enginar olgunlaşabilir. Enginar, 6.0 ila 7.0 arasında nötr ila hafifçe asidik bir toprak pH'sında iyi yetişir.

Enginar ekimi ne zaman?

Yeni kurulacak Enginar plantasyonlarında dikiminden önce toprak derin sürülmeli ve gübrelenmelidir. Derin sürümden sonra diskaro ve tırmık çekilerek toprak dikime hazır duruma getirilmelidir. Dikim genellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde Ekim – Kasım aylarında, Marmara bölgesinde ise Mart – Nisan aylarında yapılır.

Enginar kökleri ne zaman ayrılır?

Sonbahar ve ilkbahar aylarında ana gövdeye bağlı olan sürgünler, bitki kökü hafifçe açılarak hasar vermeden ayrılır ve başka yerlere dikilir. Enginar kuvvetli bir kök yapısına sahiptir.

Enginar kaç yılda ürün verir?

Akdeniz bölgesindeki üretim şimdilik önemli boyutlarda değildir. Toplam enginar | üretimimiz 24.500 ton civarındadır (Anonymous, 1998). Enginar çok yıllık bir sebzedir. Bulunduğu yerde 8-10 yıl kalabilir ve ürün vermeye devam eder. Ancak ekonomik bir üretim için 5-6 yılda bir plantasyonun yenilenmesi gerekir.

Enginar nasıl bir bitkidir?

Enginar papatyagiller (Asteraceae) familyasından çok yıllık bir bitkidir. Latince adı Cynara scolymus, İngilizcesi "artichoke"dir. Bir görüşe göre enginarın atası kenger olarak da bilinen deve dikenidir. Diğer görüşe göre ise enginar çok eski zamanlardan beri faydalı bitkiler arasında yer alan bir bitkidir.

Enginar dikimi hangi ayda yapılır?

Enginar dikimi çoğunlukla Akdeniz ve Ege bölgesinde Ekim – Kasım aylarında yapılmaktadır. Marmara bölgesinde için ise enginar dikimi Mart – Nisan aylarında gerçekleştirilir. Bu bitki için en ideal uygun dikim masuralar üzerine sıra arası ve üzeri 1x1 m mesafe ile yapılanıdır.

Enginar Doğu Karadeniz'de yetişir mi?

Aslan Bilgin isimli çiftçi, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen enginarı sera ortamında Orta Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirmeyi başardı. ... Enginar yetiştirirken ortam sıcaklığının iyi ayarlanması gerektiğini belirten Ziraat Mühendisi Yasemin Kırgeç; "Normal şartlarda Orta Karadeniz Bölgesi'nde bu tür bitki yetişmez.

Enginar ne zaman ekilir Karadeniz?

Enginar çoğunlukla Ege ve Akdeniz bölgelerinde Ekim ayı gelince dikilir. Marmara bölgesinde ise enginarın dikim zamanı Kasım ayına rastlar. Karadeniz bölgesi için enginar ekiminin yapıldığı dönem Mart-Nisan aylarına tekabül etmektedir.