Garanti belgesi vermek zorunlu mu?

İçindekiler:

  1. Garanti belgesi vermek zorunlu mu?
  2. Garanti belgesi nelere verilir?
  3. Garanti belgesi hangi mallar için düzenlenir?
  4. Garanti belgesi nereden alınır?
  5. Garanti kapsamında servis ücreti alınır mı?
  6. Garanti belgesinin tüketiciye sağladığı haklar nelerdir?
  7. Garanti belgesi ne ise yarar?
  8. Garanti için garanti belgesi şart mı?
  9. Garanti belgesini kim onaylar?
  10. Garanti belgesi Neden Gereklidir?
  11. Garanti süresi içerisinde arızalanan mallar için satıcı hangi kategoride belirtilen haklardan birini kullanabilir?
  12. Garanti belgesinin anlamı ne?
  13. Garanti belgesi olmazsa ne olur?
  14. Garanti belgesi almanın önemi nedir?
  15. Telefon garanti süresi ne zaman başlar?

Garanti belgesi vermek zorunlu mu?

Garanti belgesi kâğıt üzerinde yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla verilebilir. Tüketicinin talep etmesi halinde kâğıt üzerinde yazılı olarak verilmesi zorunludur.

Garanti belgesi nelere verilir?

Garanti belgesinde, malın tüketiciye teslim tarihi, üretici veya ithalatçı ile satıcı firmanın unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri ve tüketicinin seçimlik hakları, uyuşmazlıkların çözüm mercileri gibi bilgilerin bulunması zorunludur. ... Garanti süresi malın teslimi ile başlar ve en az iki yıldır.

Garanti belgesi hangi mallar için düzenlenir?

Garanti Belgesi, imalatçı veya ithalatçıların imal ve/veya ithal ettikleri sanayi malları için düzenlenen ve malın garanti süresi içerisinde meydana gelebilecek arızalarının en az iki yıl süreyle ücretsiz olarak tamirinin veya yenisi ile değiştirilmesinin taahhüt edildiğini ve satıcı ile tüketicinin yükümlülüklerini ...

Garanti belgesi nereden alınır?

T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bilgi Merkezi http://e-garanti.gtb.gov.tr/application/HTMLClient/ adresine girilir ve elektronik imza ile başvuru yapılır. Yönergeler takip edilerek istenilen evraklar sisteme yüklenir. Garanti Belgesi klavuzu hazırlanır. Garanti Belgesi başvurusu yapılır.

Garanti kapsamında servis ücreti alınır mı?

Yukarıda bahsedilen hükümlerden de anlaşılacağı üzere, tüketicinin seçimlik haklarından ücretsiz onarım hakkını seçmesi durumunda, malın firmaya ya da yetkili servis istasyonuna ulaştırılması ve geri gönderilmesi ilgili olarak tüketiciden nakliye, posta, kargo veya benzeri herhangi bir ulaşım gideri ve başka herhangi ...

Garanti belgesinin tüketiciye sağladığı haklar nelerdir?

Garanti Belgesi Yönetmeliğinin, “Tüketicinin diğer hakları” başlıklı 9 uncu maddesinin birinci fıkrasına göre, tüketicinin ücretsiz onarım hakkını kullanması halinde malın; garanti süresi içinde tekrar arızalanması, tamiri için gereken azami sürenin aşılması, tamirinin mümkün olmadığının yetkili servis istasyonu, ...

Garanti belgesi ne ise yarar?

İmalatçı - üretici veya ithalatçıların, sattıkları, ürettikleri ve/veya ithal ettikleri mallar için düzenlenen ve malın garanti süresi içerisinde meydana gelebilecek arızalarla ilgili olarak en az iki yıl süreyle (veya özelliği nedeniyle belirlendiği ölçü birimi içerisinde,) malın ücretsiz olarak yenisi ile ...

Garanti için garanti belgesi şart mı?

Yönetmelik, tüketici lehine hüküm getirerek üretici ve ithalatçıları, tüketicilere yönelik ürettikleri veya ithal ettikleri, belirli kullanılmamış mallar için garanti belgesi düzenlemesini zorunlu kılmıştır. Bu açıdan, garanti belgesi düzenlememeleri halinde müteselsil sorumluluklarına gidilebileceği söylenebilir.

Garanti belgesini kim onaylar?

İmalatçı – üretici veya ithalatçı firmalar, imal veya ithal ettikleri, Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğe ekli listede yer alan mallar için; Bakanlığa başvurarak garanti belgelerini onaylatmak ve tüketicilere verilecek garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar.

Garanti belgesi Neden Gereklidir?

Garanti belgesi bir malın, markanın veya firmanın pazarladığı ürünün kalitesini gösteren belgedir. Tüketici aldığı malı garanti süresi içinde, arıza veya herhangi bir sorun halinde değiştirme, tamirat veya iade hakkına sahiptir.

Garanti süresi içerisinde arızalanan mallar için satıcı hangi kategoride belirtilen haklardan birini kullanabilir?

Seçimlik haklardan onarım hakkının kullanılması durumunda, mal garanti süresi içinde tekrar arızalanır veya azami tamir süresi aşılır veya tamirinin mümkün olmadığı anlaşılırsa diğer seçimlik haklar kullanılabilir. Tüketici, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabilir.

Garanti belgesinin anlamı ne?

Garanti belgesi, imalatçı-üretici veya ithalatçıların, sattıkları, ücretsiz olarak yenisi ile değistirilmesinin, tamirinin, bedel iadesinin veya bedel indiriminin taahhüt edildiğini ve satıcı ile tüketicinin yükümlülüklerini gösteren belgedir. ... Malın arızalanması durumunda, tamirde geçen süre garanti süresine eklenir.

Garanti belgesi olmazsa ne olur?

Garanti belgesi yoksa madde 11/c kapsamında ücretsiz onarım hakkına girer. Eğer malın garanti belgesi varsa ayıba ilişkin madde 11/c'deki ücretsiz onarım hakkı madde 56 kapsamındadır. ... Malın garanti belgesinin olması tüketicinin diğer seçimlik haklarını kullanmasına engel değildir.

Garanti belgesi almanın önemi nedir?

Garanti Belgesi, malın kaliteli olduğunu gösteren bir belge değildir. Bu belge, yukarıdaki tanımdan da anlaşılacağı üzere, tüketiciye ilgili Kanun ve diğer mevzuattan kaynaklanan haklarını belirten ve onu bu konuda bilgilendiren bir belgedir.

Telefon garanti süresi ne zaman başlar?

Yeni bir telefon satın aldığınızda garanti süresi, ürünün faturası ile birlikte teslim alındığı tarihten itibaren iki yıldır (24 ay). Eğer satın alınan telefon ayıplı mal olursa, değişim istediğiniz telefonun garanti süresi, değişim yaptığınız telefonun kalan garanti süresi kadar olacaktır.