Istanbul seçimi ne oldu?

İçindekiler:

  1. Istanbul seçimi ne oldu?
  2. Istanbul seçimi ne zaman oldu?
  3. Yerel seçimler neden yapılır?
  4. Yerel seçimlerde kim oy verilir?
  5. Kim oy kullanamaz?

Istanbul seçimi ne oldu?

'da gerçekleştirilen yerel seçimlerin sonrasında Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, kendilerindeki son bilgiye göre Ekrem İmamoğlu'nun 4 milyon 1 oy alarak AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Binali Yıldırım'ın önünde olduğunu açıkladı.

Istanbul seçimi ne zaman oldu?

2019 Türkiye yerel seçimleri'nde (resmî adıyla Mahalli İdareler Genel Seçimleri) İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 39 ilçenin belediye başkanı seçilmiştir.

Yerel seçimler neden yapılır?

Yerel seçimler, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki yerel yönetimleri belirlemek amacıyla yapılır. Cumhurbaşkanları ise 2007'de anayasada yapılan değişikliğe kadar meclis tarafından bir dönem yedi yıllığına seçilmekteydi, bundan sonra halk tarafından en fazla iki dönem beş yıllığına (5+5) seçilmektedir.

Yerel seçimlerde kim oy verilir?

Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir.

Kim oy kullanamaz?

Kimler oy kullanamaz?
  • Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
  • Askeri öğrenciler,
  • Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.19/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).