Despot erkek ne demek?

İçindekiler:

  1. Despot erkek ne demek?
  2. Despot neye denir?
  3. Despotik kanun ne demek?
  4. Müstebit nedir sözlük anlamı?
  5. Nüktedanlık ne demek?
  6. Sheffield ne demek?
  7. Despotizm ne demek TDK?
  8. Despotluk etmek ne demek?
  9. Osmanlıda mütegallibe ne demek?
  10. Nükteli konuşma ne demek?
  11. Sheffield nasıl bir şehir?

Despot erkek ne demek?

Her ne kadar Despot kelimesi zorba ya da zor kullanan şeklinde ele alınsa dahi, özellikle bir devleti zor kullanarak baskı altına alan kişi şeklinde ifade edilir. Özellikle bir ülkeyi zora veya baskıya dayatmak suretiyle yöneten kişi biçiminde daha çok kullanılmaktadır.

Despot neye denir?

Despot unvanı Dördüncü Haçlı seferindan sonra Bizansın ardılı devletlerde de kullanım alanı buldu ve imparatorluk unvanını elinde tutan herhangi bir hükümdarı tanımlamak için özellikle Latin İmparatorluğu, Bulgaristan, Sırbistan ve Trabzon İmparatorluğu'nda kullanıldı.

Despotik kanun ne demek?

Despotizm, ister sıkıca birbirine bağlı bir grup tarafından, ister bireysel olsun mutlak siyasi bir güç ile hükmeden tek bir idari otoriteye sahip hükûmet biçimidir.

Müstebit nedir sözlük anlamı?

MÜSTEBİT – MÜSTEBİD (ﻣﺴﺘﺒﺪّ) sıf. ve i. (Ar. istibdād “başına buyruk olmak, tahakküm etmek”ten mustebidd) Hükmü altındakilere zor ve baskı uygulayan, tahakküm eden (kimse), zorba, despot, diktatör: Hükûmet-i Osmâniyye ise müstebidd-i mutlak bilindiği için hey'et-i milliyyemizin izmihlâli arzu olunur (Nâmık Kemal).

Nüktedanlık ne demek?

NÜKTEDANLIK. i. Nüktedan olma durumu, nüktecilik: Zekâsı, inceliği, zerâfeti, nüktedanlığı ve bilhassa mûsikî kültürü ile bir anda alâkayı üstünde toplayan müstesnâ bir kimseydi (Sâmiha Ayverdi).

Sheffield ne demek?

Sheffield, Birleşik Krallık'ta, İngiltere ülkesinde Yorkshire ve Humber bölgesinde bir büyük kentsel yerleşim birimidir. ... Tarihsel olarak "Yorkshire East Riding" kontluğunun bir parçasıydı. Sheffield kenti 1893'te verilen Kraliçe Victoria beratıyla şerefsel "şehir" statüsü taşımaktadır.

Despotizm ne demek TDK?

Örneğin despotluk despot olma durumu anlamına gelmektedir. Despotizm ise despot olma durumunu benimsemiş ve bunu hayat felsefesi haline getirmiş kişiler olarak dile gelmektedir. Despotik kelimesi ise sıfat olarak kullanılır ve despotça anlamına gelmektedir.

Despotluk etmek ne demek?

Her ne kadar Despot kelimesi zorba ya da zor kullanan şeklinde ele alınsa dahi, özellikle bir devleti zor kullanarak baskı altına alan kişi şeklinde ifade edilir. Özellikle bir ülkeyi zora veya baskıya dayatmak suretiyle yöneten kişi biçiminde daha çok kullanılmaktadır.

Osmanlıda mütegallibe ne demek?

osmanlı ve türkiye tarihi literatüründe yerel mahalli agalar ve beyler icin kullanılan bir terim. bir nevi devlet karşıtı değilde devletin yereldeki zorbacı ve el koyucu takımıdır.

Nükteli konuşma ne demek?

Nükteli konuşma ne demek? Nükte ile süslenmiş, nüktesi olan, esprili: “Hazırcevap ve nükteli sözler söylemek şöhretini kazanmış.” -A. Ş.

Sheffield nasıl bir şehir?

Sheffield, Birleşik Krallık'ta, İngiltere ülkesinde Yorkshire ve Humber bölgesinde bir büyük kentsel yerleşim birimidir. ... 1989'da "Güney Yorkshire Metropoliten Kontluğu"'nun lağvedilmesi sonucu tek-seviyeli yerel idare olan Sheffield Şehri Yerel İdaresi'nin idare merkezidir.