Mazbata nedir TDK?

İçindekiler:

  1. Mazbata nedir TDK?
  2. Mazbata resmi midir?
  3. Mazbata datası nedir?
  4. Zabıt ve mazbata nedir?
  5. Tebliğ mazbatası ne demek?
  6. Mazbata nedir Osmanlı?
  7. PTT mazbata teslim edildi ne demek?
  8. Muhtara bırakılan tebligat alınmazsa ne olur?
  9. Tutanak ne anlama gelir?
  10. Tebliğ mazbatası nedir ne işe yarar?
  11. Tebliğ mazbatası nerede düzenlenir?
  12. Fezleke ne anlama gelir?
  13. Tebligat muhtarlıkta kaç gün kalır?
  14. Muhtara yapılan tebligat geçerli mi?
  15. Tutanak bir kişi tarafından imzalanmak zorunda mıdır?

Mazbata nedir TDK?

Mazbata kelimesi Türk Dil Kurumuna göre Türkçeye Arapçadan geçmiştir ve "tutanak" anlamına gelmektedir. Osmanlı döneminden bu yana kullanıldığı söylenmektedir.

Mazbata resmi midir?

Resmi yazışmaların gereğinin yerine getirilmemesi hukuksal sonuç doğurur. Resmi kurumların hukuksal bir olayı veya durumu belgelendirmek amacıyla yazdıkları yazılara, mazbata denir.

Mazbata datası nedir?

Tebligat Hizmetleri Tebliğ Mazbatası; Tebliğ evrakının muhatabına tebliğ edilip edilmediği ile tebliğ şeklini gösteren ve düzenleyen merciye geri gönderilen tebliğ evrakı parçasıdır.

Zabıt ve mazbata nedir?

Meclis, kurul mahkeme gibi yerlerde söylenen sözlerin olduğu gibi yazıya geçirilmesi, zabıt, zabıtname. 2. İlgililerce imzalanmış, bir durumu anlatan yazı, zabıt varakası. 3. Birçok kimsenin imzaladığı rapor, mazbata.

Tebliğ mazbatası ne demek?

gerekli bölmelere şerh düşer. Tebligat evrakına bu şekilde memur ve taraflarca imza alınması ile tebligat evrakının, tebligat tutanağı haline dönüşmesini sağlar. PTT tarafından işlem yapılan tebligatlara tebligat mazbatası denir.

Mazbata nedir Osmanlı?

Mazbata kelimesi Türk Dil Kurumuna göre Türkçeye Arapçadan geçmiştir ve "tutanak" anlamına gelmektedir. Osmanlı döneminden bu yana kullanıldığı söylenmektedir.

PTT mazbata teslim edildi ne demek?

Tebligat evrakına bu şekilde memur ve taraflarca imza alınması ile tebligat evrakının, tebligat tutanağı haline dönüşmesini sağlar. PTT tarafından işlem yapılan tebligatlara tebligat mazbatası denir.

Muhtara bırakılan tebligat alınmazsa ne olur?

1- Tebligat yapılacak kişinin kendisi veya tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri (yakını, çalışanı gibi) gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse (tebligatı teslim almak istemezse), tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı ancak o zaman o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine teslim ...

Tutanak ne anlama gelir?

Belgelenmesi gereken bir durumu tespit edenler tarafından hazırlanıp imzalanan belgeye tutanak veya zabıt denir. Tutanaklar, yalın ve açık bir üslupla, kişisel görüş ve yorumlara yer verilmeden aynen yazılır. Tutanaklar aksi sabit oluncaya kadar hukuken geçerli belgelerdir.

Tebliğ mazbatası nedir ne işe yarar?

Tebligat evrakına bu şekilde memur ve taraflarca imza alınması ile tebligat evrakının, tebligat tutanağı haline dönüşmesini sağlar. PTT tarafından işlem yapılan tebligatlara tebligat mazbatası denir.

Tebliğ mazbatası nerede düzenlenir?

Hazırlanarak bastırılan ve tebligatı çıkaran merci tarafından tanzim edilen tebliğ mazbatasının ilgili bölümleri tebliğ memuru tarafından tebliğ yerinde düzenlenir. Tebliğ mazbatası, tebliği çıkaran merci ve tebliğ memuru tarafından okunaklı şekilde düzenlenir.

Fezleke ne anlama gelir?

Özet haline getirilmiş teftiş raporlarıyla kısaltılmış eserler için de Fezleke terimi kullanılmıştır. 1- Özet, hülasa. 2- Bir kararın kısaca yazılması. 3- hukuk tahkikat evrakı.

Tebligat muhtarlıkta kaç gün kalır?

Bu ne demektir hemen açıklayalım: o tebligatın yapılmasının tüm sonuçları doğar. Savunma yapma, cevap verme, ödeme, itiraz etme süreleriniz başlar. Bu süreler genelde 3 gün, 5 gün,1 hafta, 10 gün, 2 hafta gibi kısacık sürelerdir, hele ki bu pandemi döneminde hızla, pek anlamadan geçer!

Muhtara yapılan tebligat geçerli mi?

Postacının ilgili kişinin adresine gidip kapısını çalmadan doğrudan muhtara bıraktığı tebligat geçerli değildir. ... Bu şarta uyulmadan doğrudan ilgili kişinin MERNİS adresine gönderilmiş ve muhtara bırakılmış tebligat geçerli sayılmaz.

Tutanak bir kişi tarafından imzalanmak zorunda mıdır?

Bir olay durumunda ya da bir gelişme olduğu zaman bunun kayıt altına alınması için tutanak hazırlanmaktadır. Tutanaklara tarafların imza atması gerekmektedir. Tutanak resmi bir belgedir.