Mülahaza etmek ne demek?

İçindekiler:

  1. Mülahaza etmek ne demek?
  2. Osmanlıca mülahaza ne demek?
  3. Arapçada mülahaza ne demek?
  4. Kaziye anlamı ne?
  5. Eklektik olma ne demek?
  6. Muaheze ne demek Osmanlıca?
  7. Kaziyye ne demek Osmanlıca?
  8. Kaziye nedir hukuk?
  9. Eklektik nedir felsefe kısaca?
  10. Kaziyye i muhkeme ne demek?
  11. Mekulat ne demek?

Mülahaza etmek ne demek?

Mülahaza edilmektedir ne demek? Mülahaza etmek (yapmak): Düşünmek, tefekkür etmek. Bunu belirtmekte fayda mülahaza ediyorum (derleme cümle). Dikkatle bakmak, tetkik etmek.

Osmanlıca mülahaza ne demek?

mülahaza / mülâhaza / مُلَاحَظَه Mütâlaa. Dikkatle bakmak. İyice düşünüp bir işin hakikatını tetkik etmek. Tefekkür, düşünce.

Arapçada mülahaza ne demek?

Mülahaza kelimesi Türkçe'de "gözden geçirme, dikkatle bakma" anlamına gelir. Arapça lḥẓ kökünden gelen mulāḥaẓat ملاحظة z "gözden geçirme, dikkatle bakma" sözcüğünden alıntıdır.

Kaziye anlamı ne?

1. İleri sürülen iddiâ, dâvâ, mesele, husus. Önerme. ...

Eklektik olma ne demek?

Eklektizm, farklı felsefe veyahut sanat sistemlerinden alınan çeşitli unsurların, bir başka sistem içinde tekrar kullanılması olarak özetlenebilir. ... Sanattaki farklı üsluplardan devşirilmiş unsurların yeni bir tasarım ya da düşünce akımı oluşturmak için ele alınmasını ifade eder.

Muaheze ne demek Osmanlıca?

muaheze / muâheze / مؤاخذه / مُؤَاخَذَه Çıkışma. Darılma. Alay eder tarzda karşısındakini küçümseme. Tenkid.

Kaziyye ne demek Osmanlıca?

kaziyye / قضيه İş, mesele, dava. Önerme.

Kaziye nedir hukuk?

İşte bu nedenlerle kanımızca kaziye kelimesinin bir hukuk terimi olarak özel bir anlamı yoktur. Kaziye bir “yargı işlemi”, “yargı kararı”, “mahkeme hükmü” veya “mahkeme kararı” demek değildir. Hukukî anlamda hüküm, yukarıda gördüğümüz gibi, bir mahkemeden çıkan ve taraflar arasındaki hukukî uyuşmazlığı yaran karardır.

Eklektik nedir felsefe kısaca?

Eklektizm, TDK'daki karşılığıyla 'seçmecilik' demektir. Yunanca 'eklektos' yani seçilmiş kelimesinden türetildiği varsayılan eklektizm, felsefeden sanat ve psikolojiye, çeşitli dallarda kendisine yer bulmuş bir kavramdır. Farklı öğelerin bir araya getirilmesi ve yeni bir tasarım oluşturulmasını ifade eder.

Kaziyye i muhkeme ne demek?

Kaziye, mahkeme kararı veya hükmü demek değil, iş, husus, şey, mesele demektir. Dolayısıyla “kaziye-i muhkeme”, “tahkim edilmiş şey”, “sağlam şey” veya “kavi şey” demektir. ... “Muhkem” tahkim edilmiş, sağlamlaştırılmış demektir.

Mekulat ne demek?

ME'KÛLÂT. (ﻣﺄﻛﻮﻻﺕ) i. (Ar. me'kūl ve çoğul eki -āt ile me'kūlāt) Yenecek şeyler, yiyecekler: Her nevi me'kûlât ve havâyic-i zarûriyye, hatta gayr-ı zarûriyyeye 1082 senesine gelinceye kadar hükûmet ve belediyece narh konulmakta idi (Mec. Um. Bel.).