Hidrosefali nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. Hidrosefali nasıl anlaşılır?
  2. Hidrosefalinin tedavisi var mıdır?
  3. Beyinde su olmasi ne demek?
  4. Beyinde su toplarsa ne olur?
  5. Beyinde biriken sıvı nasıl alınır?
  6. Omurilikten sıvı alınması tehlikeli mi?
  7. Beyinde su birikimi neden olur?
  8. Beyinde su toplaması neden olur?
  9. Şant ameliyatı ölüm riski var mı?

Hidrosefali nasıl anlaşılır?

Baş ağrısı, kusma, bulanık görme, bilişsel problemler ve yürüme güçlüğü gibi nörolojik belirtiler sıktır. Hidrosefali kaynaklı belirtileri veya fonksiyonel bozuklukları yönetmek için sıklıkla birçok farklı tedaviye ihtiyaç duyulur. Rahatsızlık tedavi edilmezse ölüme kadar gidebilen ciddi sonuçlara neden olabilir.

Hidrosefalinin tedavisi var mıdır?

İlaç tedavisi mümkün değildir ve cerrahi girişimlerle hidrosefali tedavi edilir. Hidrosefali tedavi yöntemi seçimi; sıvının dolaşmasını engelleyen tıkanıklığın nedenine (tümör, kist gibi), hastalığın şiddetine, çocuğunuzun yaşına ve genel sağlık durumuna bağlıdır.

Beyinde su olmasi ne demek?

Hidrosefali, beyinde ve beyin çevresinde aşırı sıvı birikmesidir. Hastalığın ismi “su” ve “kafa” anlamına gelen Latince sözcüklerden oluşur. Çocuklarda görülen ve doğuştan gelen hidrosefalinin görülme sıklığı yaklaşık 500 çocukta 1'dir. Ayrıca ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Beyinde su toplarsa ne olur?

Hidrosefali Genellikle beyinde aşırı su birikmesi olarak bilinmektedir. Burada belirtilen su "beyin-omurilik sıvısı"dır. Beynin ventrikül adı verilen bazı odacıklarında bulunan bu sıvının miktarının artması kafa içindeki basıncın yükselmesine ve basınç yükselmesine bağlı olarak da beynin zarar görmesine neden olur.

Beyinde biriken sıvı nasıl alınır?

Ameliyat genel anestezi yapılır ve kafatasına küçük bir delik açılarak şantın ucu, beyin-omurilik sıvısının bulunduğu yere yerleştirilir. Daha sonra baş, boyun veya karın cildinin altından geçen bir tünel açılarak şantın diğer ucu, bu sıvının rahatlıkla emilebileceği kalp veya karın boşluğu içine yönlendirilir.

Omurilikten sıvı alınması tehlikeli mi?

BOS alınmasının teorik riskleri enfeksiyon, lokal kanama, sinir yaralanması ve beyin herniasyonu olarak sayılabilir. Pratikte ise bunlar çok nadiren izlenmektedir. Yazarın kişisel tecrübesi bu risklerin son derece düşük olduğu yönündedir.

Beyinde su birikimi neden olur?

Hidrosefali nadir görülen bir durumdur. Beyin omurilik sıvısının birikme nedeni tıkanıklık, bebeğinizin sıvı emiliminde sorun olması (kan dolaşımı tüm sıvıyı ememez) ya da nadir olarak vücudun çok fazla sıvısı üretmesi olabilir. Hidrosefali doğuştan gelir ya da başka nedenlerle ileriki yaşlarda oluşabilir.

Beyinde su toplaması neden olur?

Yaklaşık 500 çocuktan birinde hidrosefali görülmektedir. Bu hastaların çoğunda tanı doğumda, doğum öncesinde veya erken bebeklikte konulmaktadır. Sık rastlanan nedenleri; beyin içi kanamaları, kafa travmaları, beyin tümörleri, erken doğuma bağlı kanamalar ve menenjittir.

Şant ameliyatı ölüm riski var mı?

Dahası her şey yolunda gidip şant takıldıktan sonra hidrosefali de düzelme dahi olsa bir süre sonra yine yukarıda belirtilen bozukluklar gelişebilir. Bunlara bağlı ameliyat sırasında veya sonrasında ölüm riski dahi vardır. Ameliyat sonrası her türlü gayrete rağmen enfeksiyon gelişme ihtimali bulunmaktadır.