Akraba evliliği ve sakıncaları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Akraba evliliği ve sakıncaları nelerdir?
  2. Heterozigot ne anlama gelir?
  3. Mthfr C677T mutasyon nedir?
  4. Kalıtsal hastalık ne demek?
  5. Genetik kalıtsal hastalık ne demek?
  6. 2 derece akraba evliliği nedir?

Akraba evliliği ve sakıncaları nelerdir?

Normal evliliklere oranla akraba evliliklerinde, doğuştan gelen kusurlar 10 kat daha fazla olur. Bu evliliği yapanların doğacak çocuklarının; hemofili, renk körlüğü, görme ve işitme engelli, bedensel uzuvlardan engelli, zeka geriliği, kalp rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa sahip olması çok büyük bir olasılıktır.

Heterozigot ne anlama gelir?

Bir anneden, biri babadan gelir. Bu gen çiftleri beraber o özelliği belirler (saç rengi, göz rengi vb). Bu çift genler birbirinin aynısı ise homozigot, farklı olmasına ise heterozigot denir.

Mthfr C677T mutasyon nedir?

Kalıtsal trombofililerden (pıhtılaşma bozukluklarından) birisi olan MTHFR gen mutasyonunda metilentetrahidrofolat enzim geninde mutasyon sonucu homosistein düzeyi artar ve pıhtılaşmaya eğilim oluşur. En sık C677T mutasyonu görülür. Toplumlarda %2-15 oranında görülür.

Kalıtsal hastalık ne demek?

Ebeveynlerden çocuklara genler aracılığıyla geçen sağlık sorunları, kalıtsal hastalık olarak adlandırılır. Anne, baba veya her ikisinden de aktarılabilen kalıtsal sorunlar, bireyin yaşamı boyunca görülebilir.

Genetik kalıtsal hastalık ne demek?

Genetik hastalıklar (kalıtsal hastalıklar), bir ailede kuşaktan kuşağa aktarılabilen patolojileri niteleyen tanımlamadır. Kalıtsal hastalıkların gelecek kuşaklara aktarılmasında etkili olan faktörlerler, genlerdeki ve kromozomlardaki yapısal değişikliklerdir.

2 derece akraba evliliği nedir?

Büyükanne veya büyükbabalarından biri kardeş olan çiftlerin yaptığı evliliklere ise 2. derece akraba evliliği (torun evlilikleri) denir. Akraba evliliği aynı zamanda kadının statüsünü de etkilemektedir.