Laf ü güzaf anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Laf ü güzaf anlamı nedir?
  2. Lafı güzaf nedir TDK?
  3. Lafügüzaf ne demek Osmanlıca?
  4. Laf ü güzaf hangi dil?
  5. Başkası laf ile güzaf ne demek?
  6. Eski dilde Mamafih ne demek?
  7. Vefalı insan olmak ne demek?
  8. Vefalı sevgi ne demek?
  9. Namütenahi ne anlama gelir?
  10. Mamafih kelimesinin kökeni nedir?
  11. Eski dilde Bununla birlikte ne demek?
  12. Vefalı bir insanda hangi özellikler bulunur?

Laf ü güzaf anlamı nedir?

Lafügüzaf kelimesinin TDK anlamı da boş söz demektir. Boş söz, gereksiz lakırdı, amaçsız konuşmak olarak da ifade edilir. Lafügüzaf Örnek Anlatımı: ... Laf kelimesi Farsçadan Türkçeye geçen ve söz anlamına gelen bir kelimedir.

Lafı güzaf nedir TDK?

Laf-ı güzaf” yazımı yanlıştır. Doğru yazım biçimi “lafügüzaf”tır. Bu Farsça niteleme, “anlamsız, gereksiz, boş söz” anlamına geliyor.

Lafügüzaf ne demek Osmanlıca?

Doğru yazım biçimi “lafügüzaf”tır. Bu Farsça niteleme, “anlamsız, gereksiz, boş söz” anlamına geliyor. “Lakırdı” karşılığı olarak da kullanılır. Ferit Devellioğlu'nun Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat'inde sözcüğün özgün yazımı “laf ü güzaf” biçimindedir.

Laf ü güzaf hangi dil?

Taşıdığı manayla vatandaşların merak ettiği Lafügüzaf kelimesi, Türkçe'ye Farsça'dan geçmiştir. Anlamı bakımından iki kelimenin birleşmesiyle meydana gelen Lafügüzaf, Laf ve güzaf kelimelerinin birleşimiyle oluşmuştur.

Başkası laf ile güzaf ne demek?

Boş söz ve saçma anlamlarını taşıyan 'Güzaf' kelimesiyle; söz, özellikle anlamsız söz anlamlarını barındıran 'Laf' kelimesinin birleşmesiyle meydana gelen 'Lafügüzaf' sözcüğü, Türk Dil Kurumu'na göre boş söz anlamı taşımaktadır.

Eski dilde Mamafih ne demek?

MÂMÂFİH – MAAMÂFİH (ﻣﻊ ﻣﺎﻓﻴﻪ) zf. (Ar. ma'a “berâber”, mā “şey” ve fіhi > fіh “onda” ile ma'a-mā-fіh) Bununla berâber, durum böyle iken: Mâmâfih meselenin civârında dolaşmak şartıyle konuşabiliriz (Cenap Şahâbeddin).

Vefalı insan olmak ne demek?

Vefalı olma kısaca kendisine yapılan iyilikleri unutmama ve gerektiğinde karşılığını ödeme anlamına gelir.

Vefalı sevgi ne demek?

Vefa demek, gerek hayatta iken ve gerekse öldükten sonra sevgi ve ilgiyi devam ettirmek demektir. Vefa demek, sevgide devamlılık demektir. Vefa demek, ihtiyaç hâlinde yardım etmek ve tabi ki sırf Allah rızası için sevmek demektir.

Namütenahi ne anlama gelir?

(ﻧﺎﻣﺘﻨﺎﻫﻰ) sıf. (Fars. olumsuzluk bildiren nā- ve Ar. mutenāhі “sonlu” ile nā-mutenāhі) Sonsuz, sonu sınırı olmayan: Biter mi bitti denilmekle nûr-ı nâmütenâhî / Nefesle kābil-i itfâ mıdır çerâğ-ı ilâhî (Muallim Nâci).

Mamafih kelimesinin kökeni nedir?

Cümleye ek anlam katma özelliği bulunan mamafih kelimesi, Türkçeye Arapçadan geçmiş bir sözcüktür. ... Mamafih kelimesi cümle içerisinde 'Bununla birlikte' anlamı katan bir sözcüktür.

Eski dilde Bununla birlikte ne demek?

maa-haza / maa-hâza Bununla beraber. Bununla birlikte.

Vefalı bir insanda hangi özellikler bulunur?

Vefalı olmalı insan; nankör olmamalı; kadir kıymet bilmeli; sözünde durmalı. Emin olmalı ve korumalı emanet edileni. Her şeye ayrı bir değer vermeli, sahip çıkmalı. Kullandığı eşyalara isim vermeli, çatalına, kaşığına, tasına, tarağına…