Edebiyatta hatıra nedir?

İçindekiler:

  1. Edebiyatta hatıra nedir?
  2. Hatıra nedir TDK?
  3. Hatıra kelimesinin sözlükteki anlamı nedir?
  4. Hatıra kelimesinin kökü nedir?
  5. Anı ne demek uzunca?
  6. Hatıra kelimesinin eş anlamı nedir?
  7. Hatıra Türkçe kelime mi?
  8. Anı amacı nedir?

Edebiyatta hatıra nedir?

Anı (Hatıra): Bir kimsenin kendi hayatını, yaşadığı devrede şahidi olduğu ya da duyduğu olayları edebî değer taşıyan bir dille anlattığı yazılara anı (hatırat) denir. Bir başka deyişle, özümüzde bir iz bıraktığı için unutulmayan ve anılmaya değer bulduğumuz olayları anlatan yazı türüdür.

Hatıra nedir TDK?

TDK'ya göre, hatıra kelimesinin akla gelen ilk anlamı, 'Bir yeri, kişiyi ya da olayı hatırlatması için alınan veya saklanan objedir. Bir diğer anlamı; 'Edebi olarak, geçmişte yaşanmış bir olay ya da yaşanmışlığın kaleme alınmasıdır.

Hatıra kelimesinin sözlükteki anlamı nedir?

hatıra için 2 adet anlam bulundu. Geçmişte yaşanmışçeşitli olaylardan belleğin saklandığıher türlü iz, anı. Andaç, anmalık, yadigâr.

Hatıra kelimesinin kökü nedir?

Arapça χṭr kökünden gelen χāṭirat خاطرة "akla gelen şey, anı" sözcüğünden alıntıdır. hatır maddesine bakınız.

Anı ne demek uzunca?

Yaşanmış, bitmiş olayların üzerinden uzunca bir zaman geçtikten sonra yazılan yazı türleridir. ... Anı da günlük gibi bir kişinin başından geçen gerçek yaşantılardan kaynaklanan yazı türüdür. Günlük yaşanırken anı ise yaşandıktan sonra yazılır.

Hatıra kelimesinin eş anlamı nedir?

Türk Dil Kurumu'na göre hatıra kelimesinin eş anlamlısı olarak 'anı' sözcüğü kullanılabilmektedir.

Hatıra Türkçe kelime mi?

Arapça sözcük. ... Arapça χṭr kökünden gelen χāṭira(t) خاطرة "akla gelen şey, anı" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça χaṭara خطر "uyandı, aydı" fiilinin fāˁila(t) vezninde etken fiil sıfatı dişilidir. Daha fazla bilgi için hatır1 maddesine bakınız.

Anı amacı nedir?

Anı, edebiyatta kişisel yaşantının bütününü veya belli bölümlerini kapsayan, bu dönemlerdeki gözlemleri dile getirmek amacıyla yazılmış metinlerdir. Otobiyografi ile karıştırılabilen anı, ondan dışsal olaylara verdiği önem ile ayrılır.