Dürtüsel hiperaktivite nedir?

İçindekiler:

  1. Dürtüsel hiperaktivite nedir?
  2. Dikkat eksikliği teşhisi nasıl konur?
  3. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna en sık eşlik eden psikiyatrik bozukluk nedir?
  4. Dürtüsellik belirtileri nelerdir?
  5. Geç algılama nedir?

Dürtüsel hiperaktivite nedir?

Çocuklarda plansızlık ve aşırı hareketlilik şeklinde açığa çıkan, dürtüsel bir bozukluktur. Hiperaktif çocuklar, rahatsız edici davranışları kasten yapmazlar. Yani, bu bir tür şımarıklık veya benzeri durum değildir. Hiperaktivite bozukluğu, dürtülerin kontrol edilmesinde yaşanan güçlükten ileri gelir.

Dikkat eksikliği teşhisi nasıl konur?

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu | DEHB tanısı, deneyimli bir çocuk ergen psikiyatri uzmanı tarafından yapılan psikiyatrik muayene ve aile görüşmesi sonrasında konulur. Tanılama için kullanılabilecek herhangi bir kan tetkiki, radyolojik görüntüleme yöntemi veya test yoktur.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna en sık eşlik eden psikiyatrik bozukluk nedir?

Çalışmamızda DEHB'ye en sık eşlik eden tanı grubu yıkıcı davranış bozuklukları, psikiyatrik bozukluk ise KOKGB olmuştur. Birçok çalışmada DEHB tanısı alan çocuk ve ergenlerde en sık görülen psikiyatrik bozukluğun KOKGB olduğu ve %39-%59 oranında görüldüğü bildirilmiştir (4,7,8,10).

Dürtüsellik belirtileri nelerdir?

DEHB'nin dürtüsellik tipi belirtileri;
  • İsteklerin hemen karşılanmasını istemek, dayatmak.
  • Sabırsız olmak.
  • Düşünmeden hareket etmek.
  • Aceleci davranmak.
  • Sıra bekleyememek.
  • Tepkileri kontrol edememek.

Geç algılama nedir?

Tabii ki her kişinin bir algılama kapasitesi vardır fakat bu farklar bir sorun niteliğinde değildir. Geç algılama ve anlama durumu, adı üstünde kişinin normal bir insana göre algılama ve anlama durumlarında yaşadığı sıkıntılardır.