Kan Vermekorucu bozar mi?

İçindekiler:

  1. Kan Vermekorucu bozar mi?
  2. Igne ile kan aldırmak orucu bozar mı?
  3. Vücuttan kan aldırmak orucu bozar mı?
  4. Kan tahlili yaptırmak abdesti bozar mı?
  5. Vücuttan kan alınınca abdest bozulur mu?

Kan Vermekorucu bozar mi?

ORUÇLU İKEN KAN VERMEK, KAN ALMAK ORUÇ BOZAR MI? Ramazan'da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.

Igne ile kan aldırmak orucu bozar mı?

Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

Vücuttan kan aldırmak orucu bozar mı?

Ramazan'da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.

Kan tahlili yaptırmak abdesti bozar mı?

Şafi mezhebine göre kan abdesti bozmaz. Ancak Hanefi mezhebine göre vücudun herhangi bir yerinden kan aktığı zaman abdest bozulur. Bu durumda yeniden abdest alınması gerekir. Burun kanaması veya benzeri kanama türlerinde de abdest bozulur.

Vücuttan kan alınınca abdest bozulur mu?

Ağızdan çıkan akıcı haldeki kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise abdesti bozar. Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Yaradan çıkan irin ve sarı su da böyledir.