Kontrollü sodyum diyeti nedir?

İçindekiler:

  1. Kontrollü sodyum diyeti nedir?
  2. Sodyum diyeti ne ise yarar?
  3. Sodyumu ne yükseltir?
  4. Düşük sodyum için ne yapmalı?
  5. Sodyumu düşürmek için ne yapılır?
  6. Sodyum hangi yiyecek ve içeceklerde bulunur?
  7. Vücutta sodyum eksikliğinde ne olur?
  8. Tuzu ne yok eder?

Kontrollü sodyum diyeti nedir?

Standart DASH diyetinde, günde 2300 mg'a kadar sodyum tüketebilirsiniz. Düşük sodyumlu DASH diyetinde, günde 1500 mg'ye kadar sodyum tüketebilirsiniz. Her iki DASH diyeti, 3500 mg ya da daha fazla sodyum içeren diyetlerdeki sodyum miktarını azaltmayı hedeflemektedir.

Sodyum diyeti ne ise yarar?

Vücut su dengesi ve kan basıncının düzenlenmesini sağlar Tuz tüketimi arttıkça tutulan su artacağı için dolaşımdaki sıvı miktarı da artar. Dolaşımdaki sıvı miktarının artması damarlardaki basıncı (kan basıncı) arttıracaktır. Yani diyetteki tuz miktarı su ve kan basıncı dengesinde oldukça önemlidir.

Sodyumu ne yükseltir?

En iyi alım şekli; yemeklerle birlikte sofra tuzu (iyotlu) olarak. Bir tatlı kaşığı tuz 500 mg sodyum içerir. Ayrıca, maden suları, başta hamsi olmak üzere deniz ürünleri, peynir, kırmızı ve yeşil biber, fındık, fıstık, ceviz, kereviz ve havuç bol miktarda sodyum içeren besin maddeleridir."

Düşük sodyum için ne yapmalı?

Bol tuz alımı sağlanır. Bu genelde tüketilen gıdalardan takviye edilerek yerine getirilmelidir. Maden suyunun tüketilmesi ile de sodyumun alınması sağlanabilmektedir. Gıdalardan; süt, balık, kuruyemiş, biber, havuç ve yer alması tüketilebilir.

Sodyumu düşürmek için ne yapılır?

Çok sodyumlu bir öğünden sonra fazladan su içmek sodyumun bir kısmının vücuttan atılmasını sağlayabilir. Ayrıca bu durum vücutta tutulmuş suyun bir kısmının da atılmasına ve şişkinlik hissinin giderilmesine yardımcıdır. Ancak çok fazla su içmek, çok fazla sodyum tüketen kişilerde uzun dönemli bir çare değildir.

Sodyum hangi yiyecek ve içeceklerde bulunur?

Sodyum hangi yiyeceklerde var?
  • Meyveler, sebzeler, tahıllar 100 gr da 20 mg.
  • Et ve balık ürünleri 100 gr da mg.
  • Kabuklu deniz ürünleri 1 mg.
  • Tam yağlı süt 100 gr da 50 mg.
  • Peynirler 1 mg a kadar sodyum içerebilir.

Vücutta sodyum eksikliğinde ne olur?

Sodyum'un azalmasıyla beraber iştah kaybı,kusma ve midede bulantı görülür.Eğer kusmaya sebebiyet veriyorsa vücut suyla birlikte daha fazla sodyum kaybedeceği için belirtiler şiddetini artırabilir.Sodyum eksikliği beyinde de problemlere neden olabilir.Baş ağrısı,uyuşukluk,yorgunluk,zihin karışıklığı gibi problemler ...

Tuzu ne yok eder?

Tuzu çok gelen yemeğin daha iyi şekilde servis edilmesi için deneyeceğiniz yöntemlerden biri de limon suyudur. Tuz oranının fazla olduğunu düşündüğünüz yemeğe 5 damla limon sıkarsanız; tuzlu tadı yok edebilirsiniz.