Danıştay üyesi nasıl seçilir?

İçindekiler:

  1. Danıştay üyesi nasıl seçilir?
  2. Yargıtay üyelerinin seçimi nasıl yapılır?
  3. Danıştay üyesi kimler olabilir?
  4. Yargıtay üyeleri kim seçer KPSS?
  5. Danıştay kaç üyeden oluşur Vatandaşlık?
  6. Danıştay üyeleri kimlerdir?
  7. Yargıtay Cumhuriyet Baş Savcısının kim seçer?
  8. Danıştay'ın ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakabileceği uyuşmazlıklar nelerdir?
  9. Türkiyedeki idari rejim sistemi hangi ülkeden alınmıştır?
  10. YÖK üyelerini kim seçer?

Danıştay üyesi nasıl seçilir?

Danıştayda boşalan üyeliklerin dörtte üçü idari yargı hakim ve savcılığından, dörtte biri ise diğer görevliler arasından seçilir. 2. İdari yargı hakim ve savcıları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca; diğer görevlerde bulunanlar ise, Cumhurbaşkanınca Danıştay üyeliğine seçilirler.

Yargıtay üyelerinin seçimi nasıl yapılır?

Yargıtay'a üye seçimi ise kanunlarda öngörüldüğü şekilde yapılır. Yargıtay üyeliğine aday olabilecek hakimlerin birinci sınıfa ayrılmış hakimler olması gerekmektedir. Hakim ve Savcılar Kurulunca üye tamsayısının salt çoğunluğu ve de gizli oyla seçilebilirler. Yargıtay Başkanlığı seçimi de gizli oyla olmaktadır.

Danıştay üyesi kimler olabilir?

İdari yargı hakim ve savcıları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca; diğer görevlerde bulunanlar ise, Cumhurbaşkanınca Danıştay üyeliğine seçilirler.

Yargıtay üyeleri kim seçer KPSS?

Yargıtay üyelerini kim seçer sorusunun yanıtı ise şu şekilde verilmektedir: Yargıtay, adli yargı kolunun yüksek mahkemesi olup başsavcı ve vekili cumhurbaşkanı tarafından seçilir. Yargıtay'ın diğer üyelerini ise HSK (Hakimler ve Savcılar Kurulu) tarafından seçilir.

Danıştay kaç üyeden oluşur Vatandaşlık?

17 asil üyeden oluşur.

Danıştay üyeleri kimlerdir?

Danıştay Üyeleri
  • Abdullah Artunç
  • Abdullah Aygün.
  • Abdurrahman Gençbay.
  • Abdurrahman Madan.
  • Abdülkadir Atalık.
  • Adil Memiş
  • Ahmet Arslan.
  • Ahmet Murat Altuğ
Daha fazla öğe...

Yargıtay Cumhuriyet Baş Savcısının kim seçer?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilinin seçimi: Madde 32 – Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun, kendi üyeleri içinden göstereceği adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilir.

Danıştay'ın ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakabileceği uyuşmazlıklar nelerdir?

2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun 24. maddesinde, ilk derece mahkemesi olarak Danıştay'da görülecek davalar tek tek belirlenmiş olup; aynı maddenin 1-c bendinde, bakanlıkların düzenleyici işlemleri ile kamu kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca çıkarılan ve ülke çapında uygulanacak düzenleyici ...

Türkiyedeki idari rejim sistemi hangi ülkeden alınmıştır?

Türkiye de bu sistemin bir parçasıdır. İdari Rejim Sistemi Fransa'da doğmuş ve bu ülkeden diğerlerine yayılmıştır. Bu çalışmada hem söz konusu sistemin özellikleri hem de Türkiye'deki yansımasının üzerinde durulmaktadır.

YÖK üyelerini kim seçer?

Yürütme Kuruluna katılacak üyelerden ikisi Cumhurbaşkanı tarafından seçilmiş olan üyeler arasından; ikisi Bakanlar Kurulu ve Genelkurmay Başkanlığınca seçilmiş olan üyeler arasından; ikisi de Üniversitelerarası Kurulca seçilmiş olan üyeler arasından Genel Kurul tarafından seçilir.