4982 sayılı bilgi Edinme Hakkı Kanunu Nedir?

İçindekiler:

  1. 4982 sayılı bilgi Edinme Hakkı Kanunu Nedir?
  2. Hakkında basvuru bulunan personelin ilgili Basvurunun kendisine Tebliginden sonra cevap verme suresi ne kadardır?
  3. Bilgi Edinme cevap süresi kaç gün?
  4. Bilgi edinmeye başvuran kişiye kaç gün içerisinde cevap verilmesi zorunludur?
  5. Bilgi edinme kanununa göre bilgi edinme hakkına kimler sahiptir?
  6. Bilgi edinme hakki ne zaman geldi?
  7. Bilgi Edinme Hakkı Kanuna göre kendisine bilgi edinmek için başvurulan kurum ve kuruluşlar kaç iş günü içerisinde istenen bilgiyi vermek zorundadır?
  8. Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun başvuru sahibinin bilgi edinme isteminin reddi halinde kurulun yapılan yazılı itiraza karşı karar verme süresi nedir?
  9. Bilgi edinme başvurularının reddedilmesi halinde ret kararını kim inceler?
  10. Dilekçeye cevap vermemek suç mu?
  11. Dilekçeye cevap verilmezse cezası nedir?
  12. Bilgi edinme formu nedir?
  13. Resmi kurumlar bilgi edinme hakkını kullanmak isteyen vatandaşlara en geç kaç gün içinde bilgi vermek zorundadır?
  14. Bilgi edinme kanununa göre bilgi edinme hakkına kimler sahip değildir?
  15. Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun sekreterya hizmetlerini kim yürütür?
  16. Bilgi Edinme Kurulunun sekreterliğini kim yürütür?
  17. Bilgi edinme başvurularının reddedilmesi halinde ret kararını inceleyerek karara bağlayacak merci nedir?

4982 sayılı bilgi Edinme Hakkı Kanunu Nedir?

Madde 1- Bu Kanunun amacı; demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir. ... 1.11.1984 tarihli ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun hükümleri saklıdır.

Hakkında basvuru bulunan personelin ilgili Basvurunun kendisine Tebliginden sonra cevap verme suresi ne kadardır?

20 nci maddede belirtilen süreler içinde, kurum ve kuruluşlar tarafından başvuru sahibine olumlu veya olumsuz herhangi bir cevap verilmemesi halinde başvuru, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 10 uncu maddesi uyarınca altmış günün geçmesiyle reddedilmiş sayılır.

Bilgi Edinme cevap süresi kaç gün?

İlgili bilgi edinme birimi veya yetkilisi, erişim sağlanacak bilgi veya belgelerin, erişim maliyeti tutarı ve ödemenin yapılacağı yer hakkında başvuru sahibini başvuru tarihinden itibaren on beş gün içinde; istenen bilgi veya belgenin, başka bir birimden sağlanması, başvuru ile ilgili olarak bir başka kurum ve ...

Bilgi edinmeye başvuran kişiye kaç gün içerisinde cevap verilmesi zorunludur?

Yetkili idarî makam tarafından, bu şekilde yapılan başvurularla ilgili olarak, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilecektir. İşlem devam ediyorsa, sonucu hakkında ayrıca bilgi verilecektir.

Bilgi edinme kanununa göre bilgi edinme hakkına kimler sahiptir?

Evet. Herkes bilgi edinme hakkına sahiptir. Hem vatandaşlar hem dernek, vakıf, şirket gibi tüzel kişiler bilgi edinme hakkına sahiptir. Yabancılar (2) belli koşullar dahilinde bilgi edinme hakkı yasasından yararlanabilir.

Bilgi edinme hakki ne zaman geldi?

Yaklaşık yedi yıl önce 2003 yılında kabul edilen 4982 sayılı "Bilgi Edinme Hakkı Kanunu" ile "demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin" esas ve usullerin düzenlenmesi amaçlanmıştı.

Bilgi Edinme Hakkı Kanuna göre kendisine bilgi edinmek için başvurulan kurum ve kuruluşlar kaç iş günü içerisinde istenen bilgiyi vermek zorundadır?

Kurum ve kuruluşlar, başvuranlara on beş gün içinde yanıt vermek zorundadır. Yanıt yazılı olarak postayla veya elektronik ortamda bildirilir. Başvurunun reddedilmesi hâlinde, ret kararının gerekçesi ve buna karşı başvuru yollarının da yazıda belirtilmesi gerekir.

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun başvuru sahibinin bilgi edinme isteminin reddi halinde kurulun yapılan yazılı itiraza karşı karar verme süresi nedir?

Başvurusu reddedilmiş sayılan başvuru sahibi, bu tarihten itibaren 15 gün içinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na yazılı olarak itiraz edebilmektedir. Kurul, bu konudaki kararını 30 iş günü içinde verir. ... Kurum ve kuruluşlar, Kurul'un istediği her türlü bilgi veya belgeyi 15 iş günü içinde vermekle yükümlüdür.

Bilgi edinme başvurularının reddedilmesi halinde ret kararını kim inceler?

Madde 25- Kurul; bilgi edinme başvurusuyla ilgili olarak yapılacak itirazlar üzerine, Kanunun 16 ve 17 nci maddelerinde öngörülen sebeplere dayanılarak verilen kararları inceler ve karara bağlar; kurum ve kuruluşlar için bilgi edinme hakkının kullanılmasına ilişkin olarak kararlar verir.

Dilekçeye cevap vermemek suç mu?

Dilekçeye cevap verilmemesi zaten ret anlamına geliyor. Dilekçenize cevap vermiyorlarsa 60 günün bitiminde zımnen reddin iptali istemiyle haklarınızı aramak için dava açarsınız. TCK. ... Yani yazdığınız dilekçeyi kurum almıyorsa buna istinaden suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Dilekçeye cevap verilmezse cezası nedir?

Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Nedir? (TCK 121) Madde 121 - (1) Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.

Bilgi edinme formu nedir?

Bilgi edinme hakkının, elektronik ortamda kullanımını kolaylaştırmak maksadıyla, EK-1 ve EK-2'de yer alan başvuru formları ile kurum ve kuruluşların bilgi edinme birimlerinin elektronik posta yoluyla başvuru kabul edecek elektronik posta adresleri, kurum ve kuruluşların internet sayfalarında yayımlanır.

Resmi kurumlar bilgi edinme hakkını kullanmak isteyen vatandaşlara en geç kaç gün içinde bilgi vermek zorundadır?

Kurum ve kuruluşlar, başvuranlara on beş gün içinde yanıt vermek zorundadır. Yanıt yazılı olarak postayla veya elektronik ortamda bildirilir. Başvurunun reddedilmesi hâlinde, ret kararının gerekçesi ve buna karşı başvuru yollarının da yazıda belirtilmesi gerekir.

Bilgi edinme kanununa göre bilgi edinme hakkına kimler sahip değildir?

Madde 25- Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Ancak, söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları saklıdır.

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun sekreterya hizmetlerini kim yürütür?

Bunun nedeni, 4982 sayılı Kanunun 14. maddesi gereğince, Kurulun sekretarya hizmetlerinin Başbakanlık tarafından yerine getirilmesidir. Yeni hükümet sisteminde, 4982 sayılı Kanunun 14. maddesi değişmiş ve sekreterya Adalet Bakanlığına geçmiştir.

Bilgi Edinme Kurulunun sekreterliğini kim yürütür?

Kurulun sekretarya hizmetleri Adalet Bakanlığı tarafından yerine getirilir. Bilgi edinme istemi reddedilen başvuru sahibi, yargı yoluna başvurmadan önce kararın tebliğinden itibaren on beş gün içinde Kurula itiraz edebilir.

Bilgi edinme başvurularının reddedilmesi halinde ret kararını inceleyerek karara bağlayacak merci nedir?

Bilgi edinme başvurusunun reddedilmesi halinde kişiler doğrudan ya da dolaylı olarak yargı yoluna gidebilirler. ... Kararın itiraz edenin aleyhine olması halinde idari yargıda dava açılabilir.