Anayasa Mahkemesi'nin temel görevleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Anayasa Mahkemesi'nin temel görevleri nelerdir?
  2. Anayasa Mahkemesi neyi denetler?
  3. Anayasa Mahkemesinin kararları kesin midir?
  4. Anayasa Mahkemesi ne kadar sürede karara bağlar?
  5. Anayasa Mahkemesi kimi denetleyemez?
  6. Anayasa Mahkemesi iptal kararının yürürlüğe gireceği tarihi en fazla ne kadar erteler?
  7. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruyu kimler yapabilir?
  8. Milletvekilleri görevleriyle ilgili suçlardan dolayı nerede yargılanır?
  9. Milletvekilleri Yüce Divan da yargılanır mı?
  10. Anayasa Mahkemesi başvurusu kaç günde sonuçlanır?
  11. Anayasa Mahkemesi üyelerini kim seçti?
  12. Anayasa Mahkemesi kararlarını kim denetler?
  13. Anayasa Mahkemesi kararları geriye dönük uygulanır mı?
  14. Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?

Anayasa Mahkemesi'nin temel görevleri nelerdir?

Görev ve yetkileri Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.

Anayasa Mahkemesi neyi denetler?

Görev ve Yetkileri Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Ancak, olağanüstü hallerde ve savaş hallerinde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesine dava açılamaz.

Anayasa Mahkemesinin kararları kesin midir?

Bireysel başvuru incelemesinde Komisyonlar, Bölümler ve Genel Kurul tarafından verilen kararlar kesindir.

Anayasa Mahkemesi ne kadar sürede karara bağlar?

(5) Anayasa Mahkemesi, işin kendisine noksansız olarak gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse ilgili mahkeme davayı yürürlükteki hükümlere göre sonuçlandırır.

Anayasa Mahkemesi kimi denetleyemez?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa'ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.

Anayasa Mahkemesi iptal kararının yürürlüğe gireceği tarihi en fazla ne kadar erteler?

Örneğin, Anayasa Mahkemesi'nin 2010 yılında Resmi Gazete'de3 yayımlanan kararıyla, bir kanun hükmü iptal edilmiş ve iptal hükmünün altı ay sonra yürürlüğe gireceği belirtilmiştir.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruyu kimler yapabilir?

Anayasa Mahkemesine (AYM) Kimler Başvurabilir? Anayasa Mahkemesine (AYM); Anayasa'da, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde ve Türkiye' nin taraf olduğu ek protokollerde, güvence altına alınan hakları ihlal edilen herkes, bireysel başvuru yapabilir. Özel hukuk tüzel kişileri (dernekler, vakıflar, şirketler vb.)

Milletvekilleri görevleriyle ilgili suçlardan dolayı nerede yargılanır?

ğ) Mahkeme: Anayasa Mahkemesini, h) Üye: Başkan ve başkanvekilleri de dâhil tüm üyeleri, ı) Yüce Divan: Anayasanın 148 inci maddesinin altıncı ve yedinci fıkralarında belirtilen kişilerin, görevleri ile ilgili suçlarından dolayı yargılamasını yapmakla görevli Mahkeme Genel Kurulunu, ifade eder.

Milletvekilleri Yüce Divan da yargılanır mı?

Yüce Divan, Türkiye'de Anayasa Mahkemesinin; Cumhurbaşkanını, TBMM Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, yüksek yargı mensuplarını, Genelkurmay Başkanını ve kuvvet komutanlarını görevleriyle ilgili suçlarından ötürü yargılarken kullandığı sıfattır.

Anayasa Mahkemesi başvurusu kaç günde sonuçlanır?

(5) Anayasa Mahkemesi, işin kendisine noksansız olarak gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse ilgili mahkeme davayı yürürlükteki hükümlere göre sonuçlandırır.

Anayasa Mahkemesi üyelerini kim seçti?

Anayasa Mahkemesi onbeş üyeden kurulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi; iki üyeyi Sayıştay Genel Kurulunun kendi başkan ve üyeleri arasından, her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden, bir üyeyi ise baro başkanlarının serbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday içinden yapacağı gizli oylamayla seçer.

Anayasa Mahkemesi kararlarını kim denetler?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa'ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler.

Anayasa Mahkemesi kararları geriye dönük uygulanır mı?

Nitekim Anayasa Mahkemesi 12.12.1989 tarih ve 1989//48 karar sayılı kararında, “ Türk Anayasa sisteminde Devlete güven ilkesini sarsmamak ve ayrıca Devlet yaşamında karmaşaya ne- den olmamak için iptal kararlarının geriye yürümezliği kuralı kabul edilmiştir.

Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?

Anayasa'nın 153. maddesinde yer alan Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğuna dair hükmün herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. Dolayısıyla mahkemeler ve kamu gücünü kullanan diğer organlar Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamaktan veya gereğini yerine getirmekten kaçınamaz.