Kreatin hangi besinlerde bulunur?

İçindekiler:

  1. Kreatin hangi besinlerde bulunur?
  2. Kreatinin testi ne demek?
  3. Kreatin değeri kaç olursa böbrek yetmezliği olur?
  4. Kreatinin klirens testi nasıl yapılır?
  5. Kreatinin analizi hangi metotlarla yapılır?
  6. Kreatinin düşürmek için ne yapmalı?
  7. Kreatin alımı zararlı mı?

Kreatin hangi besinlerde bulunur?

Kreatin, tüm memelilerin vücudunda bulunan bir amino asit türevidir. Kırmızı et ve balıkta bulunur. Ortalama 1 kilo ette, 1 gram kadar bulunduğunu söyleyebiliriz. Sporcular için tavsiye edilen günlük Kreatin, kullanım miktarının 5-6 gramdır.

Kreatinin testi ne demek?

Kreatinin testi; böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılan bir testtir. Kol damarından kan alınması yoluyla yapılan test, idrar numunesi alınarak da gerçekleştirilebilmektedir. Kapsamlı bir sonuç elde edilmesi adına kreatinin testi genel olarak BUN (üre azotu) testiyle birlikte tercih edilmektedir.

Kreatin değeri kaç olursa böbrek yetmezliği olur?

15 veya daha düşük bir seviyede bulunan GFR ise böbrek yetmezliği olarak tanımlanır. Kreatinin diyaliz sınırı 0.1-0.15 ml/dakika/kg düzeyi (70 kg bir hastada 7-11 ml/dakika) olarak kabul edilir.

Kreatinin klirens testi nasıl yapılır?

Kreatinin klirens testi, kanda ve idrarda bulunan kreatinin miktarlarının çeşitli şekilde hesaplanması ile yapılan bir testtir. Kreatinin klirens testinde yapılan hesaplamada dakikada kreatininden temizlenen kan yani plazma miktarı baz alınır. Elde edilen sonuç böbreklerin ne kadar iyi çalıştığını göstermektedir.

Kreatinin analizi hangi metotlarla yapılır?

Kreatinin düzeyleri kan testlerinden veya idrar tahlilinden kontrol edilebilir. Kan testleri yardımıyla bakılan kan dolaşımındaki kreatinin miktarının ölçülmesi işlemine serum kreatinin, idrardaki kreatinin seviyelerini ölçme işlemine ise kreatinini klirensi adı verilmiştir.

Kreatinin düşürmek için ne yapmalı?

Bol su içmek kan kreatinin düzeyini hafif düşürebilir ama bu düşüş böbrekler daha iyi çalıştığı için değil çok idrara çıkmanın sonucudur. Bazı ilaçlar böbreğin süzme fonksiyonunu etkilemeden kreatinin düzeyini yükseltebilirler. Görüldüğü üzere kan kreatinin düzeyini etkileyen birçok faktör vardır.

Kreatin alımı zararlı mı?

Birçok takviyede olduğu gibi, kreatinin önerilen dozlardan daha fazla kullanım sindirim sorunlarına neden olabilir. Bir çalışmada, 5 gramlık önerilen doz sindirim problemlerine yol açmazken, 10 gramlık dozun diyare riskini % 37 oranında artırdığı görülmüştür.