Yağmur ve mevsim nasıl oluşur?

İçindekiler:

  1. Yağmur ve mevsim nasıl oluşur?
  2. Coğrafya yağmur nasıl oluşur?
  3. Coğrafya yağmur nedir?
  4. Yıllık yağış miktarı neye bağlıdır?

Yağmur ve mevsim nasıl oluşur?

Yükseklerde bulunan soğuk hava Su buharını çok küçük su damlacıklarına ya da buz kristallerine dönüştürerek bulutlar oluşur. ... Su damlacıkları birleşerek büyüyüp ağırlaştığında yağmur olarak yere iner Mevsimler güneşin gün dönümü ve gece gündüz eşitliği noktaları arasından geçişleri arasındaki sürelerdir.

Coğrafya yağmur nasıl oluşur?

Yağmurun oluşması için, öncelikle hava kütlesinin soğuyarak, havanın nem taşıyamama seviyesine ulaşmasına gelmesi gerekir. ... Yükselen hava soğur ve bunun sonucunda yağmur meydana gelir.Dünyada oldukça meşhur olan Muson Yağmurları, bu şekilde oluşmaktadır.

Coğrafya yağmur nedir?

Yağmur: Bulutlardan düşen 0.5 mm çapından daha büyük su damlalarına verilen isim. 6 mm'den büyük yağmur damlalarının hava sürtünmesinden dolayı parçalanır ve küçülür. Kar: Buluttaki nemin 0 °C altında buz kristalleri şeklinde yoğunlaşmasıyla oluşan yağış türü.

Yıllık yağış miktarı neye bağlıdır?

Yağışların oluşumu ve gerçekleşen yağış miktarı birçok faktörün etkisi altındadır. Bu faktörlerin en önemli olanları hava kütlelerinin özellikleri, yükselti, yerşekilleri, denize uzaklık, deniz ya da okyanus akıntıları ve ormanların etkisi olarak sayılabilir.