Basın açıklaması ilkesi nedir?

İçindekiler:

  1. Basın açıklaması ilkesi nedir?
  2. Basın Konseyi ne iş yapar?
  3. Basın Konseyi Üyeler Kurulu kimlerden oluşur?
  4. Haberciliğin temel ilkeleri nelerdir?
  5. Basın ahlak ilkeleri nelerdir?
  6. Ilk meslek örgütü ne zaman kurulmuştur?
  7. Yayın ilkeleri ne demek?
  8. Yayin ilkesi nedir?
  9. Gazeteci olmak için ne yapmak gerekir?
  10. Gazetecinin işlevleri nelerdir?
  11. Basın ahlak kuralları ilk kez hangi basın örgütü?
  12. Dünyada ilk basın ahlak yasası hangi kongrede kararlaştırılmıştır?
  13. Pınar Türenç in eşi kim?

Basın açıklaması ilkesi nedir?

Bir basın organının dağıtım süreci tamamlanmadan o basın organının özel çabalarla gerçekleştirdiği ürün, bir başka basın organı tarafından kendi ürünüymüş gibi kamuoyuna sunulamaz. ... Kaynağın kamuoyunu kişisel, siyasal ekonomik vb. nedenlerle yanıltmayı amaçladığı haller bunun dışındadır.

Basın Konseyi ne iş yapar?

Basın Konseyi, Türkiye'de faal gazetecilerin kurdukları, bağımsız niteliğe sahip olması için tüzel kişiliğe haiz bulunmayan, iletişim özgürlüğü, meslek etiği ve ilkelerini savunan bir özdenetim kuruluşudur.

Basın Konseyi Üyeler Kurulu kimlerden oluşur?

Madde 5- Basın Konseyi Üyeler Kurulu, kendi üyeleri arasından (2'si Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Adana dışında kalan yörelerdeki yazılı, sözlü ve görüntülü basın organlarının fiilen mahallinde çalışan mensupları içinden olmak üzere) 12 basın mensubu ile 14 basın dışı üyeyi, Basın Konseyi Yüksek Kurulu'na seçer.

Haberciliğin temel ilkeleri nelerdir?

Haberciliğin Temel İlkeleri
  • Çeşitli olay ve olguların haber haline getirilmesinde, bazı temel değerlerin yer alması gerekmektedir. ...
  • Günümüzde, haber çok süratli olarak verilmekte, önemini çok çabuk yitirmektedir. ...
  • yenilik (recency)
  • anilik (immediacy)
  • geçerlilik (currency)
Daha fazla öğe...

Basın ahlak ilkeleri nelerdir?

Basın Ahlak Yasası"nın bazı hükümleri Ahlaka aykırı ve müstehcen yayın yapılamaz. Şeref ve haysiyetlere karşı haksız yayın yapılamaz, kişi ve kurumlar aleyhinde iftirada bulunulamaz. Din istismar edilemez. Haberler doğruluğuna emin olunmadan yazılamaz.

Ilk meslek örgütü ne zaman kurulmuştur?

Ancak meslek mensupları kendi aralarında bir araya gelerek meslek örgütü niteliğinde kuruluşlar oluşturabilmekteydiler. 11927 yılında kurulan Mimarlar Derneği Türkiye'de mimarların ilk bağımsız meslek örgütüdür.

Yayın ilkeleri ne demek?

Kişilerin özel yaşamı, kamu çıkarlarının gerektirdiği durumlar dışında, yayın konusu yapmamak, Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlamamak, ... Gazeteci, kaynaklarının gizliliğini korumalıdır.

Yayin ilkesi nedir?

Hiç kimse, somut bilgi ve belge bulunmadıkça yasaların suç saydığı eylemlerle suçlanamaz. İlgilinin rızası veya kamu yararının gerektirdiği durumlar dışında kişilerin özel yaşamı hiçbir şekilde yayına konu edilemez.

Gazeteci olmak için ne yapmak gerekir?

Gazeteci olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Gazetecilik Bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Sosyal ya da Siyasal Bilimler alanında diplomaya sahip olup mesleğe yönelik kabiliyeti bulunan kişiler de gazetecilik yapabilmektedir.

Gazetecinin işlevleri nelerdir?

Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına çabuk ulaşmak ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunma işini üstlenmiştir. Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir. Bunun için de gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur.

Basın ahlak kuralları ilk kez hangi basın örgütü?

tarihli genel kurul toplantısında, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) tarafından hazırlanan, 9 maddelik “Gazetecilerin Basın Ahlak Kuralları”nı kabul etti. Ardından 1986 yılında Basın Konseyi geldi.

Dünyada ilk basın ahlak yasası hangi kongrede kararlaştırılmıştır?

Dünyada ilk Basın Ahlak Yasası, Birinci Pan Amerikan Basın Konferansı'nda kabul edilmiştir.

Pınar Türenç in eşi kim?

Pınar Türenç, 1978 yılında gazeteci Tufan Türenç ile evlendi. Çocukları yoktur. Haziran 2013 yılında Basın Konseyi'nin başkanı oldu.