Obsesif kompulsif bozukluk akıl hastalığı mıdır?

İçindekiler:

  1. Obsesif kompulsif bozukluk akıl hastalığı mıdır?
  2. Takıntı hastalığını nasıl yenebiliriz?
  3. Takıntılı insanlar ne yapar?
  4. Takıntı hastalığı tedavisi ne kadar sürer?

Obsesif kompulsif bozukluk akıl hastalığı mıdır?

İşte obsesif kompulsif bozuklukla ilgili merak edilen tüm detaylar... Obsesif kompulsif bozukluk bir tür akıl hastalığıdır. OKB'si olan kişiler, obsesif düşünceler ve dürtülere veya zorlayıcı, tekrarlayıcı davranışlara sahip olabilirler. Bazılarının hem saplantıları hem de zorlamaları vardır.

Takıntı hastalığını nasıl yenebiliriz?

En iyi tedavi yöntemi ilaç ve bilişsel davranış terapisidir. Kronikleşme yani müzmin hale gelme olasılığının yüksek olması tedavinin önemini arttırmaktadır. Erken teşhis her zaman tedavi süresini kısaltır. Özellikle serotonin sistemi üzerinde etkili olan ilaçlar OKB tedavisinde oldukça yararlı olmaktadır.

Takıntılı insanlar ne yapar?

Bu kişiler bir şey üzerinde kontrol sahibi olamama ihtimali varsa aşırı derecede kaygı yaşarlar ve bu nedenle bu tür durumlardan kaçınırlar. Kontrol sağlayamadıkları durumlarda ise öfkelenirler. Aşırı kontrollü halleri, madde bağımlılığı, dikkatsiz cinsel ilişki kurma, finansal sorumsuzluk gibi durumları engeller.

Takıntı hastalığı tedavisi ne kadar sürer?

Tedavinin ortalama süresi, birkaç ay. OKB tedavi kriterlerine göre, çoğu hasta ilaca başladıktan 4-6 hafta sonrasına kadar herhangi bir iyileşme görmüyor, sonunda ilaca yanıt verenler de 10-12 haftaya kadar bir iyileşme gösteriyor.