Hipopitüitarizm tedavisi nedir?

İçindekiler:

  1. Hipopitüitarizm tedavisi nedir?
  2. Hipopitüitarizm nasıl geçer?
  3. Pitüiter yetmezlik nedir?
  4. Hipotalamus hastalığı nedir?
  5. Panhypopituitarism nedir?
  6. Hipofiz yetmezliği neden olur?
  7. Cushing sendromu ne demektir?
  8. Hipofiz bezinde büyüme nedir?
  9. Hipofiz bezi nedir belirtileri nelerdir?

Hipopitüitarizm tedavisi nedir?

Hipopitüitarizm Tedavisi Hakkında Bilgiler Hipopitüitarizm tedavisi, çoğunlukla eksik olan hormonların giderilmesini içermektedir. Bedende hangi hormon eksik ise hastaya bu hormon ilacı verilmektedir. Doktorlar ayrıca hasta ya da stres altında olunduğu zamanlarda ekstra kortizon (hormon) alımını da isteyebilmektedir.

Hipopitüitarizm nasıl geçer?

Eğer hipopituitarizm, tümör kaynaklı olarak ortaya çıktıysa bu durumda hipofiz bezinde yer alan tümörün alınması ya da radyoterapi ile küçültülmesi lazımdır. Tümör tedavisi durumunda hastaların durumunda normale dönme görülmediği durumlarda genellikle yine hormon tedavisine başvurulur.

Pitüiter yetmezlik nedir?

Hipofiz Bezinden salgılanan hormonların fazlalığı ve bu hormonların eksikliği ile giden 2 grup hastalık mevcuttur. Hipofiz bezinden salgılanan 5 temel hormonun bir veya daha fazlasının çeşitli nedenlerle eksilmesine 'Hipofiz Yetmezliği' denir.

Hipotalamus hastalığı nedir?

Bir hipotalamik hastalık, hipotalamusun düzgün çalışmasını engelleyen herhangi bir hastalıktır. Bu hastalıkların belirlenmesi ve teşhisi çok zordur, çünkü hipotalamus endokrin sistemde çok çeşitli rollere sahiptir. Hipofiz bezi ve hipotalamus fonksiyonla bağlantılıdır.

Panhypopituitarism nedir?

Hipopitüitarizm hipofizer ya da hipotalamik hastalıklar nedeniyle ön ve arka hipofiz bez fonksiyonlarında total ya da kısmi kayıp olması ile karakterizedir. Adrenal yetmezlik, hipotiroidizm, hipogonadizm, büyüme hormon eksikliği ve nadiren diyabetes insipidusa neden olur.

Hipofiz yetmezliği neden olur?

Hipofiz yetmezliğinin en büyük nedeni, iyi huylu tümörlerin fazla büyümesine bağlı olarak, bez dokusunun baskıya uğraması ve olması gerekenden fazla ya da az hormon üretmesidir. Bunun yanında, kadınların doğum sonrasında fazla kanamalarının olmasına bağlı olarak da hipofiz bezi zarar görebilmektedir.

Cushing sendromu ne demektir?

Cushing sendromu vücutta aşırı miktarda kortizol hormonu üretimi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Kortizol normalde böbrek üstü bezleri tarafından yapılan bir hormondur ve yaşam için gereklidir. Bu hormon kişinin hastalık gibi stresli durumlara yanıt vermesini sağlar.

Hipofiz bezinde büyüme nedir?

Hipofiz bezinin böbreküstü bezini uyaran adrenokortikotrop hormonunu (ACTH) fazla ürettiği durumlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Cushing hastalığına hipofiz bezinin fazla büyümesi (hiperplazi) ya da bir tümör neden olur.

Hipofiz bezi nedir belirtileri nelerdir?

Hipofiz Tümörü Belirtileri Nelerdir?
  • Görme kaybı veya görme alanında azalma (özellikle gözün dış kadranlarına ait alanlarda kayıp)
  • Baş ağrısı
  • Bulantı – kusma.
  • Hipofiz bezinin bası altında kalmasına bağlı halsizlik, yorgunluk, adet düzensizlikleri, cinsel işlev bozuklukları, idrar miktarında artma, kilo alımı