Nafaka arttırma davası ne kadar sürer?

İçindekiler:

  1. Nafaka arttırma davası ne kadar sürer?
  2. Nafaka artırımı davasında karar davanın açıldığı tarihten itibaren geçerli midir?
  3. Nafaka artışı geriye donuk alınır mı?
  4. Nafaka artırmak için ne yapmalıyım?
  5. Ödenmeyen nafaka için ne yapılır?
  6. Nafakası artırılması davası kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
  7. Iştirak nafakası sonradan istenebilir mi?
  8. Nafaka neye göre artırılır?
  9. Nafaka artırmak için nereye başvurulur?
  10. Ödenmeyen nafaka için nereye başvurulur?
  11. Nafaka için icraya nasıl verilir?
  12. Nafaka artırımı için ne yapmalı?
  13. Meni müdahale davası kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Nafaka arttırma davası ne kadar sürer?

Nafaka artırımı davası için kesin süre verilemez ancak en fazla 4-5 ay sürmektedir.

Nafaka artırımı davasında karar davanın açıldığı tarihten itibaren geçerli midir?

İştirak nafakasının başlangıcı boşanma kararının kesinleştiği tarihtir. Boşanma kararının kesinleş- mesinden sonra ayrı bir dava ile iştirak nafakasının istenmesi halinde dava tarihinden itibaren geçerli olarak hükme bağlanır. İştirak nafa- kası özelliği gereği “irat” şeklinde karara bağlanır.

Nafaka artışı geriye donuk alınır mı?

Geçmişe Dönük Nafaka Alınır Mı? Geriye dönük nafaka davası nasıl açılır: Geriye dönük nafaka davası alınabilir. Bunun için tanımlanmış olan süre ise 10 senedir. Şartlara baktığımız zaman her şeyden önce kişinin alacaklı konumunda bulunması önem arz eder.

Nafaka artırmak için ne yapmalıyım?

Nafaka miktarının artırılması açılacak nafaka artırım davası ile talep edilir. Nafaka artırım davası açılabilmesi için ortada önceden hükmedilmiş bir nafaka olmalıdır. Sonrasında ise nafaka artırımını talep eden kişinin bu talebine dayanak olarak haklı gerekçeler göstermesi gerekmektedir.

Ödenmeyen nafaka için ne yapılır?

Dava sürecinde ödenmesi gereken tedbir nafakası ödenmediği takdirde, onaylı duruşma zaptı ile icra dairesine başvurarak icra takibi başlatılabilir. Ödeme halen gerçekleşmediyse şikayet talebiyle icra ceza mahkemesine başvurabilir.

Nafakası artırılması davası kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Buna karşılık iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası için nafaka davası kesinleşmeden icraya konabilir mi sorusunun cevabı olumsuzdur. ... Ayrı nafaka davası söz konusu olduğunda ise nafakanın icraya konması için zaten davanın sonuçlanması beklenmelidir.

Iştirak nafakası sonradan istenebilir mi?

“TMK'nun 182/2. maddesine göre boşanma veya ayrılık vukuunda, velayet kendisine verilmeyen eş, küçük çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır. ... Dolayısı ile anlaşmalı boşanma ile iştirak nafakası istenmemiş olsa bile sonradan bu istem gündeme getirilebilir.” şeklindedir.

Nafaka neye göre artırılır?

Hakim sunulan gerekçeleri tarafların maddi ve sosyal durumlarına, zamanın ekonomik koşullarına ve paranın alım gücüne göre değerlendirecektir. Nafaka artırım oranları Yargıtay kararları ışığında mahkemelerce TÜİK tarafından belirlenen ÜFE oranı dikkate alınarak belirlenmektedir.

Nafaka artırmak için nereye başvurulur?

Nafaka artırım davalarında, yetkili mahkeme nafaka alacaklısının oturduğu yerdeki Aile Mahkemesidir. Kişiler nafaka aldıkları süre içerisinde nafaka artırım davası açabilirler. Yardım nafakası alan kişilerin nafaka süresi içerisinde nafaka artırım talebine ilişkin dava hakları saklıdır.

Ödenmeyen nafaka için nereye başvurulur?

Aylık nafakanın ödeme tarihinden üç aylık sürecin geçmesi halinde şikayet etme hakkı düşecektir. Nafaka borçlusunun nafaka borcunu ödememesi nedeniyle dava açacak olan kişi, şikayetini icra ceza mahkemesine yapacaktır. Görevli mahkeme, icra ceza mahkemesidir.

Nafaka için icraya nasıl verilir?

Nafaka erkeğin maddi durumu ve kazancına göre şekillenir ve her ay düzenli bir şekilde ödenir ve bu ödemeyi alamayan kişiler mahkemeye başvurarak nafaka için icra takibi başlatabilir. Nafaka İçin İcra Takibi Nasıl Yapılır sorusu için ilk olarak icra dairesine dilekçe ile başvurulur.

Nafaka artırımı için ne yapmalı?

Nafaka miktarının artırılması açılacak nafaka artırım davası ile talep edilir. Nafaka artırım davası açılabilmesi için ortada önceden hükmedilmiş bir nafaka olmalıdır. Sonrasında ise nafaka artırımını talep eden kişinin bu talebine dayanak olarak haklı gerekçeler göstermesi gerekmektedir.

Meni müdahale davası kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Müdahalenin men'i davalarında kesinleşme şartının aranıp aranmaması tamamen dava konusu uyuşmazlıkla ilgilidir. ... Dava sonucunda gayrimenkul üzerindeki ayni hakka ilişkin bir karar verilmişse tartışmaya gerek yok kararın icraya konu edilebilmesi için kesinleşmiş olması şartı aranır.