Çocuk işçi meselesi nedir?

İçindekiler:

  1. Çocuk işçi meselesi nedir?
  2. Çocuk işçiler neden çalıştırılıyor?
  3. 18 yaşından küçüklerin çalışması yasak mı?
  4. 18 yaş altı çalışması yasak mı?
  5. 18 yaşından küçükler mahkemeye gidebilir mi?
  6. Zorla çocuk çalıştırmak suç mu?
  7. 18 yaşından küçükler inşaat işinde çalışabilir mi?

Çocuk işçi meselesi nedir?

Çocuk işçiliği” çoğu kez çocukları çocukluklarını yaşamaktan alıkoyan, potansiyellerini ve saygınlıklarını eksilten, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından zararlı işler olarak tanımlanır. ... çocuklar için zihinsel, fiziksel, toplumsal ya da ahlaki açılardan tehlikeli ve zararlı işler.

Çocuk işçiler neden çalıştırılıyor?

Yoksulluk, göç, eğitim, işsizlik, denetimsizlik, mevzuatlardaki eksiklikler ve işverenlerin çocuk iş gücü talebi çocuk işçiliğinin belli başlı sebeplerindendir. Dünyada 152 milyon çocuk işçi vardır ve bu çocukların 73 milyonu tehlikeli işlerde çalışmaktadır.

18 yaşından küçüklerin çalışması yasak mı?

İş Kanunu 15 yaşını doldurmuş gençlerin çalıştırılmasına belirli şartlarla izin vermekte. Çocuk ve genç işçilerin çalıştırılması sıkı şartlara bağlı ve sadece hafif işlerde çalışabilirler. İş Kanunu 18 yaşın altındaki çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmasına belirli şartlarla izin vermiştir.

18 yaş altı çalışması yasak mı?

Çocuk işçiler, genç işçiler ile 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçiler yukarıda ilgili bölümlerde tanımlanan işler dışında çalıştırılamazlar. Ayrıca yaş sınırlamalarına göre izin verilen işlerden olsa dahi, aşağıda belirtilen işlerde 18 yaşını doldurmayan işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.

18 yaşından küçükler mahkemeye gidebilir mi?

Olay yerinde gördüğü olaylara şahit olan kişiler, küçük ya da büyük dinlenebilir. 18 yaş altı çocuklardan da ne gördüklerine dair bilgi alınabilir fakat mahkemeye çıkarılmazlar. ... Mahkemede 18 yaş altı şahitliği geçersizdir. 18 yaş altı kişiler, çocuk olarak kabul edilmektedir.

Zorla çocuk çalıştırmak suç mu?

Müge'nin minik yüreğini burkan, 7-8 yaşındaki küçük çocukların anne babaları tarafından sokaklarda çalıştırılmaları aslında suç. Yargıtay'ın örnek kararlarına göre küçük çocukların çalıştırılması "Aile bireylerine kötü davranış" suçunu oluşturuyor. Cezası da TCK'nın 232. maddesine göre iki aydan 1 yıla kadar hapis.

18 yaşından küçükler inşaat işinde çalışabilir mi?

Sözkonusu çizelgeye göre, yapı işlerinde (teknik hizmetler ve yardımcı işler hariç), kadınlarla, 16 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin çalıştırılması yasaklanmıştır.