Tümör lizis sendromu ne demek?

İçindekiler:

  1. Tümör lizis sendromu ne demek?
  2. Tümör lizis sendromu neden olur?
  3. Tümör lysis nedir?
  4. Hematolojik Aciller ne demek?
  5. Onkolojik Aciller nedir?
  6. Kanda TLS nedir?
  7. Lökostaz sendromu nedir?
  8. Tümör nasıl teşhis edilir?
  9. Beyin tümörü belirtileri nelerdir?
  10. Lökostaz ne demek?
  11. Hiperlökositoz nedir?
  12. Vena cava superior sendromu nedir?
  13. Onkolojik olarak ne demek?
  14. TLS nasıl etkinleştirilir?
  15. TLS nasıl çalışır?
  16. Hiperlokositoz nedir?
  17. Tümör olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Tümör lizis sendromu ne demek?

Tümör lizis sendromu (TLS), fazla miktarda tümör hücresinin yıkımı sonucu hücre içindeki maddelerin toksik miktarda kana geçmesi ile oluşan ciddi ve bazen hayatı tehdit eden bir seri metabolik bozukluktur.

Tümör lizis sendromu neden olur?

En sık neden hiperürisemi sonucu böbrek tubüllerinde çökelen ürik asit kristalleridir. Diğer mekanizmalar ise; kalsiyum- fosfat depolanması, böbreğin tümör enfiltrasyonu, tümörle ilişkili tıkayıcı üropati, ilaçla ilişkili nefrotoksisite ve/veya akut sepsisdir (5,11).

Tümör lysis nedir?

Tümör lizis sendromu (TLS) kanser tedavisinin çok ciddi ve bazen yaşamı tehdit eden bir komplikasyonudur. Nadiren tedavi öncesi spontan olarak ta gözlenebilir. Genellikle tümör yükü fazla olan hastalarda malign hücrelerin hızlı yıkımı sonucu hücre içi metabolitlerin hücre dışına çıkmasına bağlı olarak ortaya çıkar.

Hematolojik Aciller ne demek?

Hematolojik onkolojik aciller primer hastal›¤a veya tedaviye ba¤l› direkt veya indirekt olarak or- taya ç›kan, potansiyel olarak hayat› tehdit eden akut komplikasyonlard›r.

Onkolojik Aciller nedir?

Onkolojik bir hastalığa veya tedavi sürecine veya komplikasyonlara bağlı olarak ortaya çıkan ve erken müdahale edilmemesi durumunda mortalite veya morbiditeye yol açabilecek durumlardır. Metaboliki, anatomic, enfeksiyöz veya cerrahi onkolojik aciller olarak sınıflandırılabilir.

Kanda TLS nedir?

Tümör lizis sendromu (TLS) tümör hücrelerinin kendiliğinden veya kemoterapi sonrası hızlı yıkımı ve hücre içeriğinin dolaşımda artmasıyla oluşan bir onkolojik acildir. Kanda ürik asit artışı, hiperkalemi, hiperfosfatemi ve hipokalsemiye sebep olabilir.

Lökostaz sendromu nedir?

"Lökostaz" ise hiperlökositozla birlikte hipoksi, doku infiltrasyonu ve koagülopatiye bağlı organ disfonksiyonu gelişmesidir. Etkilenen temel bölgeler santral sinir sistemi (retina dahil) ve akciğerlerdir.

Tümör nasıl teşhis edilir?

Tanı Yöntemleri Beyin tümörlerinin tanısında kullanılan görüntüleme yöntemleri; beyin tomografisi ve manyetik rezonans görüntülemedir. Bazı özel tümörlerde beyin tomografisi çok değerli bilgiler vermektedir. Ancak günümüzde beyin tümörü tanısında standart, manyetik rezonans görüntülemedir.

Beyin tümörü belirtileri nelerdir?

Beyin tümörlerinin en sık görülen belirtileri nelerdir?
  • Baş ağrısı (özellikle geceleri olan baş ağrısı)
  • Bulantı, kusma, çiftgörme, bulanık görme.
  • Bayılma (sara nöbetleri)
  • Denge ve yürüme bozuklukları
  • Kollarda ve bacaklarda hissizlik, karıncalanma veya güç kaybı
  • Unutkanlık, kişilik bozuklukları, konuşma bozuklukları
BE

Lökostaz ne demek?

Lökostaz, progressif ve fatal seyirli bir klinik tablodur ve akut lösemi hastalarında, erken dönem mortalitesinin %20-40 nedenini oluşturur. 4 Lökostaza bağlı en sık ölüm nedeni, intrakraniyel kanama ve solunum yetmezliğidir.

Hiperlökositoz nedir?

Hiperlökositoz, akut lösemi hastalarının yaklaşık %10-20'sinde görülmektedir1. Beyaz kan hücresi (WBC)'nin 100,000 hücre/mm3den daha yüksek olarak ölçülmesi şeklinde tanımlanır. Pulmoner, renal ve santral sinir sistemi komplikasyonları nedeniyle erken dönemde yüksek mortaliteye sahiptir.

Vena cava superior sendromu nedir?

Vena Kava Süperiör Sendromu, Vena Kava Süperiörde kan akımının tıkanıklığa uğraması sonucu gelişen klinik tablodur. Sebebi başta akciğer kanseri ve lenfomalar olmak üzere çoğunlukla kanserlerdir. Olguların yaklaşık dörtte biri enfeksiyon, mediastinal fibrozis ve tormboz gibi benign nedenlere bağlıdır.

Onkolojik olarak ne demek?

Onkolojiyle uğraşan bilim insanlarına onkolog adı verilir. Bu hekimler onkolojiyle ilgili araştırmalar yapar ve çalışmalar uygular. Onkologlar, kanser ve kanser türevleri ile ilgilenir. Kanserin oluşumunun nasıl olduğu, yapısı, neden olduğu, tanısı ve tedavisi dahil cerrahi operasyonlar ile de uğraşır.

TLS nasıl etkinleştirilir?

Web Image Monitor'den ağ yöneticisi olarak oturum açın. [Aygıt Yönetimi]'ne gidip [Konfigürasyon]'a tıklayın. Güvenlik" altında [SSL/TLS]'ye tıklayın. IPv4 ve IPv6 için, SSL/TLS'yi etkinleştirmek istiyorsanız "Aktif"i seçin.

TLS nasıl çalışır?

TLS Nasıl Çalışır?
  1. İstemci sunucuya, kendi SSL versiyonunu, şifre ayarlarını, oturum verisini ve sunucunun istemciyle iletişime geçmesi için gerekli diğer verileri yollar,
  2. Sunucu da kendi SSL versiyonunu, şifre ayarlarını, oturum verisini ve istemcinin sunucuyla iletişime geçmesi için gerekli diğer verileri yollar.
Daha fazla öğe...•BE

Hiperlokositoz nedir?

Hiperlökositoz, akut lösemi hastalarının yaklaşık %10-20'sinde görülmektedir1. Beyaz kan hücresi (WBC)'nin 100,000 hücre/mm3den daha yüksek olarak ölçülmesi şeklinde tanımlanır. Pulmoner, renal ve santral sinir sistemi komplikasyonları nedeniyle erken dönemde yüksek mortaliteye sahiptir.

Tümör olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Beyin tümörü belirtileri kusma, şiddetli baş ağrısı, konuşma ve görme bozukluğu, kol ve bacakta güçsüzlük şeklinde sıralanabilir. Beyin tümörü belirtilerine sahip olan kişiler beyin cerrahisi ya da nöroloji uzmanına başvurmalıdır.