Müşteki sanık olur mu?

İçindekiler:

  1. Müşteki sanık olur mu?
  2. İddianame kabul edildikten sonra mahkeme ne zaman olur?
  3. Ilk mahkeme ne zaman olur?
  4. Şikayetten vazgeçince dava düşer mi?
  5. Müşteki sanık ve sanık arasındaki fark nedir?

Müşteki sanık olur mu?

Savcılıkça yürütülen soruşturmada kendisine suç isnat edilen kişi aynı zamanda şikayetçi ise bu kişi yargılama aşamasında “müşteki şüpheli” olarak isimlendirilir. İşte bu kişi yani kendisine suç isnat edilen kişi, mahkemeye yargılama aşamasında dahil olmadığı taktirde “müşteki sanık” olarak adlandırılır.

İddianame kabul edildikten sonra mahkeme ne zaman olur?

15 gün içinde iddianamenin iadesine veya kabulüne karar verilmesi gerekir. Bu süre herhangi bir karar verilmeden geçirilirse iddianame kabul edilmiş sayılır. İddianame kabul edildikten sonra mahkemenin hükmünün kesinleşmesine kadar geçen evre kovuşturma olarak adlandırılır.

Ilk mahkeme ne zaman olur?

Savcılığın hazırlayacağı iddianamenin Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulmasından itibaren 15 gün içerisinde mahkeme, iddianamenin kabulüne veya reddine karar verir. Mahkemenin iddianamenin kabulüne karar vermesinden sonra yargılama için ilk duruşma günü verilir.

Şikayetten vazgeçince dava düşer mi?

Şikayetten vazgeçme, sanık tarafından kabul edilirse ceza davası hakkında 'düşme kararı' verilir. Ancak, sanık şikayetten vazgeçme beyanını kabul etmek zorunda değildir. Sanık ceza davasının düşmesi yerine, yargılamaya devam edilerek dava sonunda kendisi hakkında 'beraat kararı' verilmesini talep edebilir.

Müşteki sanık ve sanık arasındaki fark nedir?

Herhangi bir suçtan dolayı, mahkeme önüne çıkarılan bir kimsenin, kendisin de suçtan dolayı şikayetçi olması haline müşteki sanık denilmektedir. ... Hukuken haklı sebepleri bulunmayan müşteri sanık, mahkemede bu sıfatla değil sadece sanık sıfatıyla yargılanmaktadır.