Anı nedir 10 sınıf?

İçindekiler:

  1. Anı nedir 10 sınıf?
  2. Bilgilendirici yazı türleri Nelerdir?
  3. Anı tarih atılır mı?
  4. Anı denince aklımıza ne gelir?
  5. Anı türünün dünyadaki ilk örnekleri nelerdir?

Anı nedir 10 sınıf?

Toplum tarafından tanınan bir kişinin tanık oldukları bazı olayları ve durumları daha sonra izlenimlere dayanarak anlattıkları yazı türüne anı veya hatıra denir. Bu tür yazılar genellikle otobiyografinin özelliği taşımaktadır. Anılarda anlatılan olaylar yaşanmakta olan konulardan ziyade yaşanmış olaylardan oluşur.

Bilgilendirici yazı türleri Nelerdir?

Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır. Bilgilendirici metinlerde amaç bilgi vermektir.

Anı tarih atılır mı?

Anı; tarih değilse de, tarihe yardımcıdır. Devirlerin özelliklerini anlatan anılar, o devrin tarihini yazacaklar için önemli birer belge niteliğindedir. Bundan ötürü, anı yazarı, anılarını yansıtırken tarihî gerçeklerin bozulmamasına çok dikkat etmelidir. Anı (Hatırat) ile günlük, en çok karıştırılan iki türdür.

Anı denince aklımıza ne gelir?

Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları , gözlem , izlenim duygu düşünce ve hayallerini günü gününe tarih belirterek anlattığı yazdığı yazı türüdür. ... Latincedeki “dies ( gün ) sözcüğünden “diarium” ( günlük ) sözünden gelir.

Anı türünün dünyadaki ilk örnekleri nelerdir?

Anının ilk örneği eski Yunan'da Ksenophon'un yazdığı Anabasis'tir. Rönesans ile birlikte Batı'da gelişimini artıran anı; 18. yüzyılda Rousseau, Saint-Simon, Goethe, 19. yüzyılda Victor Hugo, Stendhal, Tolstoy gibi isimleri yetiştirmiştir.