Kımız Nedir Alkollü?

İçindekiler:

  1. Kımız Nedir Alkollü?
  2. Kımızın tadı neye benziyor?
  3. Kımız nasıl bir şey?
  4. Kımız neden?
  5. Kımız kimin içeceği?

Kımız Nedir Alkollü?

Mayalanma sırasında içindeki maddeler alkole dönüşür ve köpürme meydana gelir. Bu nedenle kımız alkol oranı bakımından da keskin olan bir içecek olarak karşımıza çıkar. Kımızın içinde bulunan laktoz, mayalanma esnasında alkol halini alır ve bu alkol oranı mayalanmanın süresine bağlıdır.

Kımızın tadı neye benziyor?

Ekşi ayranı anımsatır. Ne ki kımızı bugünkü anlamda alkollü içki saymak olanaksızdır. Gerçi mayalanma sonucu içinde çok az oranda alkol bulunur. Ama kımız daha çok yoğurt, ayran etkisinde bir içecektir.

Kımız nasıl bir şey?

Kımız, kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen geleneksel bir içecektir. Orta Asya bozkırlarında yaşayan Kırgız, Başkurt, Kazak, Yakut ve Özbek gibi Türk halkları ve Moğollar arasında bugün de önemli bir içecektir. Süt şekerince zengin olan kısrak sütünden îmâl edilen kımız, beyazımsı bir sıvıdır.

Kımız neden?

Süt şekerince zengin olan kısrak sütünden îmâl edilen kımız, beyazımsı bir sıvıdır. Çok eski bir târihi vardır. İlk olarak Orta Asya'da Türkistan ve Moğolistan taraflarında yaşayan kavimlerce içilmiştir. Kımız, benzeri süt ürünleri gibi, belirli bir mikroorganizma topluluğunun faaliyeti sonucunda meydana gelir.

Kımız kimin içeceği?

Kımız (Kırgızca: Кымыз; Kazakça: Қымыз, romanize: Qymyz), kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen geleneksel içecek. Orta Asya bozkırlarında yaşayan Kırgız, Başkurt, Kazak, Yakut, Uygur ve Özbek gibi Türk halkları ve Moğollar arasında bugün de önemli bir içecektir.