Anayasa 124 madde nedir?

İçindekiler:

  1. Anayasa 124 madde nedir?
  2. Anayasanın 139 maddesi nedir?
  3. Meclis Araştırma Önergesi nedir?
  4. Hakimlik teminatının en önemli unsuru nedir?
  5. Hakim yasama organına bağımlı mıdır?
  6. Meclis soruşturması kim tarafından yapılır?
  7. Meclis araştırmasının tanımı nedir?
  8. Hakimlik ve savcılık teminatı nelerdir?

Anayasa 124 madde nedir?

Maddesi (İdare – İdarenin esasları – Yönetmelikler) Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilirler.

Anayasanın 139 maddesi nedir?

Hakimlik ve Savcılık teminatı Anayasa m.139'da “Hakimler ve savcılar azlolunamaz, kendileri istemedikçe Anayasada gösterilen yaştan önce emekliye ayrılamaz; bir mahkemenin veya kadronun kaldırılması sebebiyle de olsa, aylık, ödenek ve diğer özlük haklarından yoksun kılınamaz, meslekten çıkarılmayı gerektiren bir suçtan ...

Meclis Araştırma Önergesi nedir?

Türkiye Büyük Millet Meclisi salt çoğunluğunun vereceği önergeyle Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları veya bakanlar hakkında herhangi bir suç işledikleri iddiasıyla soruşturma açılması talep edilir ve Meclis'in beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verilir.

Hakimlik teminatının en önemli unsuru nedir?

Hâkimler sadece bağımsız olması yeterli değildir ve görevlerini huzurlu bir ortamda sükun içinde, maddi ve manevi baskılardan uzak olarak yapabilmeleri gerekir. Bunun sonucu olarak da hâkimlere aylık ve emekliden yoksun kılınamama, emekliye sevk edilmeme ve azledilmeme gibi "hâkimlik teminatları" verilmiştir.

Hakim yasama organına bağımlı mıdır?

Hakimler yasama karşısında bağımsızdırlar, çünkü yasama kimi hallerde gerekçe öznel iradeyi yansıtır şekilde kanun yapar ve fakat hakim nesnel iradeyi de dikkate alarak hukuku yapar.

Meclis soruşturması kim tarafından yapılır?

Meclis soruşturması, TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 mv) tarafından verilecek önerge ile başlatılır. Meclis, önergeyi 1 ay içerisinde görüşür. Üye tamsayısının 5/3 (360 mv) ile kabul kararı verir. Eğer görüşmeden kabul kararı çıkar ise soruşturma başlatılır.

Meclis araştırmasının tanımı nedir?

Anayasanın tanımına göre meclis araştırması belli bir konuda bilgi edinilmek için yapılan incelemeden ibarettir. ... Meclis araştırması komisyonu inceleme faaliyetlerini bitirdiğinde meclise bir rapor sunar. Bu rapor hakkında genel kurulda genel görüşme açılır.

Hakimlik ve savcılık teminatı nelerdir?

Hakimlik ve Savcılık Teminatı Hakim ve savcılar azlolunamazlar, kendileri istemedikçe Anayasa'da gösterilen yaştan önce emekliye ayrılamaz, bir mahkemenin veya kadronun kaldırılması sebebiyle de olsa aylık, ödenek ve diğer özlük haklarından yoksun kılınamazlar.