Fiziki harita nedir ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Fiziki harita nedir ne işe yarar?
  2. Fiziki haritalarda yükseltiler ve neler gösterilir?
  3. Fiziki duvar haritası nedir?
  4. Siyasi Haritadaki renkler neyi ifade eder?

Fiziki harita nedir ne işe yarar?

Fiziki haritalarda yeryüzü şekilleri belirlenir. Yeryüzü şekillerinin yükseklikleri, vadilerin ya da denizlerin derinlikleri ya da ne kadar dik oldukları da fiziki harita ile anlaşılır. Sadece yeryüzü şekiller değil, bu şekillerin yükselti ve derinlik bilgileri de fiziki harita ile ölçülür.

Fiziki haritalarda yükseltiler ve neler gösterilir?

Fiziki haritalar yükseltileri yani dağları ve eğim gibi (örn: göller) özellikleri gösterir ve eş yükselti, eş derinlik değerleri kullanılır bu derinlikler ve yükseltiler için farklı renkler kullanılır ve bu sayede yükseklik değerleri ayırt edilebiliriz.

Fiziki duvar haritası nedir?

Fiziki haritalar, yeryüzünün kabartı ve çukurluklarını gösteren orta ya da büyük ölçekli haritalardır. Fiziki haritalar hazırlanırken eş yükselti ve eş derinlik eğrileri geniş aralıklarla geçirilir. Bu aralıklar çeşitli renklerle boyanır.

Siyasi Haritadaki renkler neyi ifade eder?

Fiziki haritalarda renkler deniz seviyesinden yüksekliği ve alçaklığı temsil eder. 0 noktasından yani deniz seviyesinden yukarı gidildikçe yeşilden sarıya, turuncuya, açık kahverengiye ve kahverengiye gidildikçe yüksekliğin arttığı anlaşılır. Aynı şekilde deniz derinliğide aynı yöntemle gösterilir.