Naibi saltanat kim kurdu?

İçindekiler:

  1. Naibi saltanat kim kurdu?
  2. Selçuklu'da pervane ne demek?
  3. Reis ül Bahr ne demek?
  4. Hacibulhuccap ne demek?
  5. Havayic salar ne demek?
  6. Emiri silah ne demek?
  7. Çaşnıgir ne demek?
  8. Emir i AHUR ne demek kısaca?
  9. Çeşnigir ne demek tarih?

Naibi saltanat kim kurdu?

Aynı müessesenin Safevîler'de de mevcut olduğu anlaşılmaktadır. Avşarlılar hânedanının kurucusu Nâdir Şah, Safevî Hükümdarı II. Tahmasb'ı tahttan indirip yerine henüz birkaç aylık olan oğlu III. Abbas'ı geçirmiş ve kendisini nâib-i saltanat ilân ederek yönetime el koymuştu.

Selçuklu'da pervane ne demek?

Pervaneci, has ve tımarla ilgili tevcih atı yapar; buna dair menşur ve beratları hazırlayan dairenin başında bulunur. Berat ve menşurlara da pervane denir. Pervaneci, divan, hazine, tımar ve hediyelerle ilgili fermanları inceleme ve gereğini yapmakla görevlidir.

Reis ül Bahr ne demek?

Doğrulanmış Cevap Osmanlı döneminde donanma komutanlarına reisü'l bahr denmektedir. Bu kelimenin aynı zamanda selçuklu kaptanlarına da dendiği bilinmektedir. Donanma komutanlığının görevi nedir? Emri altında olan deniz kuvvetlerinin, komutanlıkların savaşa hazırlanmasında katkıda bulunmaktır.

Hacibulhuccap ne demek?

Hacibü'l-Hüccab: Karahanlılarda Ulu Hacib (Buyruk) denmekte idi. Selçuklularda vezîr ve divan üyeleri ile sultan arasındaki yazışmaları, konuşma ve buluşmaları temin eden aracılara hacib bunların başına da Hacibü'l-Hüccab denirdi. ... Sarayda sultandan sonra en yetkili kişiydi. Devlet idaresinde vezirden sonra gelirlerdi.

Havayic salar ne demek?

Havayic-i Salar: Saray aşçısıydı. Taştdar: Saraydaki leğen ve ibriklerden sorumlu görevliydi.

Emiri silah ne demek?

EMİRSİLAH: Silahların bakım ve muhafaza edilmesiyle görevli olan silâhdarların emiri olup merasimlerde hükümdarın silahını taşırdı.

Çaşnıgir ne demek?

Farsça çâşnî (lezzet) ve gîr (tutan) kelimelerinden oluşmuştur. "Ekâbir-i hâs" denilen saray büyükleri arasında yer alan çaşnigîrin esas görevi, maiyetindekilerle birlikte sultanın sofrasını hazırlamak ve sofraya konulan yemekleri sultandan önce tatmak suretiyle onun zehirlenme ihtimalini önlemekti.

Emir i AHUR ne demek kısaca?

Hükümdarın sarayında bulunan atlara bakan seyislerin ve hademelerin başına Emir-i Ahur denilirdi. Anadolu Selçukluları Haçlılar zamanında ahır kontu anlamına gelen "Kont istabl" da demişlerdir. Emir-i ah ur merasimlerde hükümdarın atını dizginlerinden çekerlerdi.

Çeşnigir ne demek tarih?

i. (Fars. çāşnі “tat, lezzet” ve gіr “tutan, alan” ile çāşnі-gіr'den) Çeşnici, çaşnigir.