Adana kurtulusu ne zaman?

İçindekiler:

  1. Adana kurtulusu ne zaman?
  2. Adana nasıl kurtuldu?
  3. Ceyhan'ın Kurtuluşu ne zaman?
  4. Adana Mersin Dörtyol Pozantı kim işgal etti?
  5. Kozanın kurtuluşu ne zaman?
  6. Adana kahramanı kimdir?
  7. Fransızlar Adana'yı ne zaman işgal etti?
  8. Tokatın kurtuluş günü ne zaman?
  9. Ceyhan ismi nereden gelmiştir?
  10. Milli mücadelede ilk kurşun nerede sıkılmıştır?
  11. Milli mücadelede ilk kurşun nerede atıldı?
  12. Milli Mücadelede Adana kahramanı kimdir?

Adana kurtulusu ne zaman?

Bu duygu ve düşüncelerle Adanalı hemşehrilerimin 5 Ocak Adana'nın Kurtuluş Günü'nü tebrik ediyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi rahmetle; kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla yâd ediyorum.

Adana nasıl kurtuldu?

Bu olay tarihe "Kaç kaç" olarak geçti. Baskıya dayanamayan Adanalılar örgütlenerek Kilikya Milli Kuvvetler Teşkilatı'nı kurup, Milli Direnme Mücadele Teşkilatı ile birlikte harekete geçti. Sonraki çete savaşları ile yerli halk Adana'yı kurtardı. ′de Fransızlarla Ankara Anlaşması imzalandı.

Ceyhan'ın Kurtuluşu ne zaman?

Milletimizin bağımsızlığına olan tutkusu, yurdun dört bir yanında olduğu gibi, bundan tam 93 yıl önce tarihinde Adana'mızda, 06 Ocak'ta ise Ceyhan'ımızda tezahür etmiştir. Kurtuluş için bu vatan birçok evladını şehit vermiş, birçoğunun da gazilik mertebesine ulaşmasına vesile olmuştur.

Adana Mersin Dörtyol Pozantı kim işgal etti?

tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası Mersin, İngiltere ve Fransa tarafından işgal edilmiştir.

Kozanın kurtuluşu ne zaman?

Ecdadımızın vatanı, bayrağı ve devleti için canını feda etmekten kaçınmadığını dile getiren Gürçam, "2 Haziran 1920 günü bağımsızlığa olan tutkusunu gösteren Kozan'ın vatansever insanları, bugün de aynı azim ve kararlılığa sahiptir.

Adana kahramanı kimdir?

Çukurova topraklarının kurtuluşu için can veren yiğitlerden biri olarak Türk tarihinin altın sayfalarında yer aldı. Ceyhan'ın kurtuluşu başta olmak üzere, Anadolu'nun kurtuluşu içim mücadele veren Saim Bey, şehit düştüğü günü Ceyhan Milli Kuvvetler Komutanı olarak görev yapıyordu.

Fransızlar Adana'yı ne zaman işgal etti?

1918'de Adana ve Çukurova'yı işgal eden Fransızlar kendi birlikleri içinde özellikle Ermeni askerleri getirdikleri gibi, Suriye'den 70 bin Ermeni'yi Adana'ya, 12 binini Dörtyol'a, 8 binini Saimbeyli'ye yerleştirmişlerdir.

Tokatın kurtuluş günü ne zaman?

Tokat Sancağı, tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi İcra Vekillerinin aldığı bir kararla bağlı bulunduğu Sivas Vilayeti'nden ayrılarakmüstakil vilayet haline getirilmiştir.

Ceyhan ismi nereden gelmiştir?

Ceyhan, hem erkek hem de kız için kullanılan bir isimdir. Anlamına değinecek olursak Güney Anadolu'da yer alan bir nehir adıdır. İsmin kökeni İbranicedir. Ülkemizde kullanılan ve herkes tarafından tercih edilen Ceyhan ismi nehir adı olmak dışında başka anlama da sahiptir.

Milli mücadelede ilk kurşun nerede sıkılmıştır?

Millî Mücadele'de ilk kurşun 19 Aralık 1918 tarihinde Hatay'ın Dörtyol ilçesinde atılmıştır. Yani Hasan Tahsin'in Yunanlılara sıktığı kurşundan tam 147 gün önce Dörtyol'da Mehmet Çavuş (Kara) tarafından sıkılmıştır.

Milli mücadelede ilk kurşun nerede atıldı?

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, bu bilginin hatalı olduğu belirterek, “Milli Mücadelede ilk kurşun” olarak adlandırılan işgallere karşı ilk silahlı direniş olarak kabul edilen tarihi olayın, 19 Aralık 1918'de Hatay ili Dörtyol ilçesi Karakese Köyünde gerçekleştiği, tarihinde Genelkurmay Başkanlığı ...

Milli Mücadelede Adana kahramanı kimdir?

Ali Yaver bey, Kilikya olarak da bilinen Adana ve Tarsus bölgesini Fransız işgalinden kurtarmak için oluşturulan ulusal kuvvetler (Kuva-yı Milliye) kapsamında 41. Alay Topçu Yüzbaşısı olarak Pozantı´da Adana Mıntıka Komutanlığı Karargâh Heyeti´nde yer almıştır.