Istemsiz Diş kanaması orucu bozar mı?

İçindekiler:

  1. Istemsiz Diş kanaması orucu bozar mı?
  2. Ağızdan kan gelmesi orucu bozar mı?
  3. Burun kanamasında kan yutmak orucu bozar mı?
  4. Genizden gelen kan orucu bozar mı?
  5. Genizden gelen akıntı orucu bozar mı?
  6. Kan yutulursa oruç bozulur mu?
  7. Boğaza kan gitmesi orucu bozar mı?
  8. Burnun içten kanaması orucu bozar mı?

Istemsiz Diş kanaması orucu bozar mı?

Çeşitli sebeplerle oluşan diş kanaması orucu bozmasa da kan miktarının, ağız içinde karışmış olduğu tükürüğe eşit yahut daha fazla olması durumunda bu kanlı tükürüğün yutulması orucu bozan bir unsur haline dönüşür. Böyle bir durum neticesinde bozulan orucun ise kaza edilmesi gerekir.

Ağızdan kan gelmesi orucu bozar mı?

Diyanet'ten alınan bilgilere göre diş kanaması ya da ağızdaki kanama orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması halinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddad, el-Cevhera, I, 173).

Burun kanamasında kan yutmak orucu bozar mı?

Burun kanamasının şekli orucun bozulup bozulmayacağını belirlemektedir. Kasten kanın yutulması durumunda oruç bozulur. Bilmeyerek veya unutarak yeme içme durumunda oruç bozulmaz. Bu kural kan için de geçerlidir.

Genizden gelen kan orucu bozar mı?

Özetle, burun kanamasının orucunuzu bozması için kanın mideye ulaşması gerekir. Ağzınızdan tükürseniz dahi bozmaz. Tek bir cümlede anlatalım o halde: Kan, geniz ya da ağız yoluyla midenize gitmediyse burun kanaması orucu bozmaz.

Genizden gelen akıntı orucu bozar mı?

Geniz akıntısı, orucu bozan durumlardan biri değildir. Orucu bozmadığı için geniz akıntısının yutulması durumunda oruç bozulmadığından kaza edilmesine de gerek yoktur.

Kan yutulursa oruç bozulur mu?

Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, I, 173).

Boğaza kan gitmesi orucu bozar mı?

Rabbimiz, eğer unuttuk veya hata yaptıysak, bizi hesaba çekme."(Bakara Sûresi: 286) Ancak, kanın boğaza kaçmadan ağızdan dışarı atılması gibi bir durum mümkünse ve bu durum bilinçli olarak uygulanmamışsa, oruç bozulabilir. Mideye kan gitmesi durumu orucu bozabilmektedir.

Burnun içten kanaması orucu bozar mı?

Burun kanamasının şekli orucun bozulup bozulmayacağını belirlemektedir. Kasten kanın yutulması durumunda oruç bozulur. Bilmeyerek veya unutarak yeme içme durumunda oruç bozulmaz. Bu kural kan için de geçerlidir.