Maaş bordrosu ne demek?

İçindekiler:

  1. Maaş bordrosu ne demek?
  2. Ücret bordrosunda neler vardır?
  3. Kaç çeşit bordro vardır?
  4. Bordro ne demek kökeni?
  5. E devletten maaş bordrosu nasıl alınır?
  6. Işveren işçiye maaş bordrosu vermek zorunda mı?
  7. Ücret hesap pusulası maaş bordro yerine geçer mi?
  8. Bordro Türkçe mi?
  9. Bordro nedir TDK?
  10. Ücret pusulası ile bordro Aynı mi?
  11. Maaş bordrosu neden imzalatılır?
  12. Ücret hesap pusulasına ne yazılır?

Maaş bordrosu ne demek?

Maaş Bordrosu Nedir? İşverenin işçiye yapmış olduğu iş karşılığında yapılmakta olan ödemeyi, tüm vergi ve kesintiler ile birlikte gösteren ve işçinin çalışmakta olduğu süre boyunca dönemsel ve sistematik olarak düzenlenebilen belgeye maaş bordrosu ismi verilmektedir.

Ücret bordrosunda neler vardır?

Maaş Bordrosunda Olması Gerekenler Nelerdir?
  • Çalışanın adı soyadı
  • Ödemenin gerçekleştiği gün ve bulunduğu dönem.
  • Fazla çalışma, hafta sonu tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi esas ücrete yapılan her çeşit ilave tutarlar.
  • Her tür vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi yapılan kesintilerin miktarı
Daha fazla öğe...

Kaç çeşit bordro vardır?

Kaç çeşit bordro vardır? Maaş bordrosu ve ücret bordrosu olmak üzere iki adet türü vardır. Maaş bordrosu: Emekli Sandığına tabi memurlar için peşin ödenen paraları gösteren bordrolara denir. Ücret bordrosu: İşveren tarafından her ay işçiye ödenen tüm paraları gösteren bordrolara denir.

Bordro ne demek kökeni?

bordro kelime kökeni Fransızca borderau "çizelge, çizgilerle bölünmüş tablo" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca bord "kenar, sınır, kıyı" sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Germence aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *bordhaz sözcüğünden alıntıdır.

E devletten maaş bordrosu nasıl alınır?

E Devlet'e giriş yaptıktan sonra e hizmetler kısmından Maliye Bakanlığı başlığı altında e- Bordro hizmetini görüntüleyebilir, yıl ve ay seçimi yaparak sorgulama yapılabilirsiniz.

Işveren işçiye maaş bordrosu vermek zorunda mı?

4857 sayılı İş Kanununa göre, “işveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır” (m.37).

Ücret hesap pusulası maaş bordro yerine geçer mi?

“ denilmiş olup ücretlerin banka kanalı ile ödenmesi sonucu yukarıda belirtilen Kanun maddesi gereğince bordroya imza atma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ücret Bordrosu ile Hesap Pusulası Aynı Şey Değildir.

Bordro Türkçe mi?

Bordro, Fransızca dilinden Türkçe'mize geçmiştir. - Maaş bordrosu.

Bordro nedir TDK?

Türk Dil Kurumu'na göre Bordro kelimesinin anlamı: Bir hesabın ayrıntılarını gösteren çizelge: Maaş bordrosu. Kasa bordrosu.

Ücret pusulası ile bordro Aynı mi?

“ denilmiş olup ücretlerin banka kanalı ile ödenmesi sonucu yukarıda belirtilen Kanun maddesi gereğince bordroya imza atma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ücret Bordrosu ile Hesap Pusulası Aynı Şey Değildir.

Maaş bordrosu neden imzalatılır?

Yasanın ücret hesap pusulası olarak tanımladığı bu belgenin uygulamadaki adı bordrodur. ... İşverence işçiye imzalatılan bu belge, iş yeri kayıtlarına geçmekte ve herhangi bir anlaşmazlıkta ve yargı sürecinde delil olmaktadır. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir.

Ücret hesap pusulasına ne yazılır?

Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir.