Istidad ne demek?

İçindekiler:

  1. Istidad ne demek?
  2. Tasavvufta istidat nedir?
  3. Bunyevi istidat ne demek?
  4. Lağvedildi ne anlama geliyor?
  5. Erbab ne anlama geliyor?
  6. Istidadı var ne demek?
  7. Istidat Osmanlıca ne demek?
  8. Mütefekkir kelime anlamı nedir?
  9. Nakden tazmin ne demek?
  10. Itiyad ne anlama gelir?
  11. Lagvetti ne demek?
  12. Erbab ne demek osmanlica?
  13. Erbab ı basiret ne demek?
  14. Tekamülün anlamı nedir?
  15. Osmanlıca yetenek ne demek?

Istidad ne demek?

İSTÎDAT – İSTÎDAD. 1. Herhangi bir şeye karşı doğuştan gelen yatkınlık, yetenek, kābiliyet: Fakat o fende fıtrat ona büyük bir istîdat bahşetmişti (Hüseyin R.

Tasavvufta istidat nedir?

Tasavvufta istidat, kişinin maneviyata ve marifete olan yatkınlığı demektir. İstidat sahibi olan dervişler, kalplerinde Allah aşkıyla doğarlar.

Bunyevi istidat ne demek?

2) Zarar görenin bünyevi istidadı: Zarar görenin daha önceden mevcut bir rahatsızlığının zararın doğmasına veya artmasına katkıda bulunması da tazminat miktarı belirlenirken göz önünde bulundurulur.

Lağvedildi ne anlama geliyor?

lağvedilmek. Bir kuruluşun faaliyetine son verilmek. Hükümsüz kılınmak, feshedilmek.

Erbab ne anlama geliyor?

ERBAPERBAB 2. Bir işten iyi anlayan, o işte becerikli, usta, mâhir olan kimse [Genellikle tekil anlamında kullanılır]: Bir kısmında da muayyen, hattâ şimdi bizi şaşırtacak birtakım meslek erbâbı toplanırdı

Istidadı var ne demek?

Herhangi bir şeye karşı doğuştan gelen yatkınlık, yetenek, kābiliyet: Fakat o fende fıtrat ona büyük bir istîdat bahşetmişti (Hüseyin R.

Istidat Osmanlıca ne demek?

İstidat Arapça kökenli bir kelimedir. ... İstidat kelimesi de yetenek anlamına gelen bir kelimedir.

Mütefekkir kelime anlamı nedir?

TDK tarafından Müteakip kelimesinin anlamı şu şekilde verilmiştir: 1. sıfat, eskimiş Arkadan gelen, ardı sıra gelen, ardı sıra. 2. zarf, eskimiş -den sonra: "Bir dövüşmeyi müteakip bazen iki kişi, bazen iki saf arasında kıyasıya bir boğuşmadır başlardı."

Nakden tazmin ne demek?

Nakden tazmin ise söz konusu zararın yerine eski hale getirmek adına yapılacak işlemlerin bedelinin ödenmesi veya zarara uğrayanın uğradığı zarar içindir. ... Haksız fiillerden kaynaklanan zararların giderilmesi için haksız fiil tazminatı talep edilir. Bazı fiiller hem hukuk davasına hem ceza davasına konu olabilir.

Itiyad ne anlama gelir?

ÎTİYAT – ÎTİYAD (ﺍﻋﺘﻴﺎﺩ) i. (Ar. 'avd “geri dönmek, tekrar etmek, tekrar başlamak”tan i'tiyād) Alışmaktan dolayı âdet edinme, alışkanlık: Seni öldürürüm demeyi îtiyat etmişti (Sâmipaşazâde Sezâî).

Lagvetti ne demek?

LAĞVETMEK – LAĞVEYLEMEK [l ince] birl. geçişli f. (Ar. laġv + Türk. etmek, eylemek) Ortadan kaldırmak, hükümsüz kılmak, feshetmek, ilgā etmek: Evvelce oldukça müstakil bir ıslâhât-ı mâliyye komisyonu kurulmuştu.

Erbab ne demek osmanlica?

erbab / erbâb / ارباب (Tekili: Rab) Sahipler. Rabler, Terbiyeciler. Bâtıl ilâhlar. Türkçede diğer bir mânası: Maharet sahibi, elinden iyi iş çıkan kimse.

Erbab ı basiret ne demek?

Basiret erbabınca tasdik edilmiş; kalp gözü açık olan ileri görüşlü kimseler tarafından onaylanmış.

Tekamülün anlamı nedir?

Tekamül sözcük anlamıyla gelişme, olgunlaşma, evrim anlamına gelmekte olup, farklı alanlarda farklı ve özelleşmiş anlamlarda kullanılan bir terimdir. Maneviyatı ilgilendiren alanlarda biyolojik evrim ya da maddi evrim anlamında kullanılmaz.

Osmanlıca yetenek ne demek?

istidad / istidâd / istîdâd / استعداد Kabiliyet, yetenek.