Kac cesit lavanta var?

İçindekiler:

  1. Kac cesit lavanta var?
  2. Ülkemizde doğal olarak yetişen lavanta türü nedir?
  3. Lavanta kaç ayda yetişir?
  4. Lavanta Hasadı kaç kez yapılır?
  5. Lavanta soğuğa dayanıklı mı?
  6. Lavanta ne kadar sürede yetişir?
  7. 1 dönümden ne kadar lavanta?
  8. Lavanta Bahçesi ne zaman hasat edilir?
  9. Lavanta nasıl bir toprakta yetişir?
  10. 1 dönüm lavanta kaç kg yağı çıkar?
  11. Lavantanın çiçek açması için ne yapmalı?
  12. Bir ton Lavantadan ne kadar yağ çıkar?

Kac cesit lavanta var?

Ancak Kaç çeşit lavanta bitkisi var? Toplamda Lavandula cinsi, Akdeniz bölgesine ve Asya'nın bazı bölgelerine özgü 60 farklı tür içerir.

Ülkemizde doğal olarak yetişen lavanta türü nedir?

Daha çok deniz ikliminin bulunduğu batı bölgelerimizde yaygın olan lavantanın, Türkiye'de yetişen iki türü vardır. Bunlar, Lavandula stoechas ve L. angustifolia'dır. Ayrıca daha ziyade kültürü yapılan, İngiliz lavanta çiçeği (L. spica) olarak bilinen türü de bulunur.

Lavanta kaç ayda yetişir?

Lavanta her mevsim ekilebilen bir bitkidir. Ancak sonbahar, yaz ve ilkbahar ayları lavantanın ekimi için uygun mevsimlerdir. Lavanta, doğru bakım yapıldığında Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçek açar.

Lavanta Hasadı kaç kez yapılır?

Hasat zamanı 15 ağustostan sonra lavanta çiçeğinin birkaç defa hasat edilmemesi önerilmektedir. Çiçekteki uçucu yağ oranı, tam çiçeklenme devresine kadar belirgin bir şekilde artmaktadır.

Lavanta soğuğa dayanıklı mı?

İklim ve Toprak İstekleri : Lavanta toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. ... Lavanta soğuklara fazla dayanıklı değildir. Ancak Orta Avrupa koşullarında kışı geçirecek kadar soğuğa dayanıklı bazı türleri vardır.

Lavanta ne kadar sürede yetişir?

Dalları kesildikten sonra toprağa ekilir ve toprağın üstü kapanır. Ardından kök salması ve filizlenmesi açısından lavanta 2 günde 1 sulanır. Lavantanın ekildikten sonra filizlenmesi ve kök salması yaklaşık 3 ila 6 hafta arasında sürmektedir.

1 dönümden ne kadar lavanta?

Lavantanın 1 dönüme verimi çiçek olarak 1 kilogram arasında gerçekleşirken, 1 dönüm tarladan 15 litreye kadar lavanta yağı üretilebiliyor. Lavanta yağının litre fiyatı kalitesine göre 3 bin ile 4 bin lira arasında değişiyor.

Lavanta Bahçesi ne zaman hasat edilir?

Lavanta, tür ve çeşitlere, iklim ve toprak koşullarına ve rakıma göre hasat dönemi farklılık gösterebilmektedir. Tam çiçeklenme dönemi Temmuz ayı içerisinde olduğu için genellikle hasadı da Temmuz ayında olur.

Lavanta nasıl bir toprakta yetişir?

Genel olarak toprak ve hava koşullarına karşı geniş bir toleransa sahip olan lavanta için en ideal toprak kuru olan ve kireç bakımından zengin değerlere sahip topraklardır. 10 dereceden 30 dereceye kadar hava sıcaklığında yetişebilir. Etrafa ışıltı saçan lavanta, güneş ışığını da çok sever.

1 dönüm lavanta kaç kg yağı çıkar?

1 dönümden 500 kg'a kadar Lavanta hasat edilebiliyor. 500 kg Lavantadan minimum 15 kg yağ ayriştirilabiliyor. 1 kg kaliteli Lavanta yağı 90-95 dolara alıcı buluyor. Parfum firmaları, büyük tonajlı, sürdürülebilir üretim yapan çiftçilere alım garantisi veriyor.

Lavantanın çiçek açması için ne yapmalı?

Lavanta Ne Zaman Çiçek Açmaya Başlar?
  1. Senede bir kez gübreleme yapılmalıdır.
  2. Ekilecek olan arazinin havalandırılması gerekir.
  3. Tohumları 1 ay kadar dolapta bekletilmelidir.
  4. Güneşli olan yere ve 3 mm derinliğe ekilir.
  5. Tohumunun çimlendirme işlemi ise 21 günde tamamlanır.

Bir ton Lavantadan ne kadar yağ çıkar?

Ardından lavantanın yağı ve suyu ayrışıyor. 70-80 kilo lavanta demetinden yaklaşık 7 kilo yağ elde ediliyor. 1 kilo lavanta yağının perakende satış fiyatı ise yaklaşık 400 TL. Elde edilen lavanta yağı sağlık,kozmetik ve gıda sektöründe kullanılmak üzere iç ve dış piyasaya arz ediliyor.