Iksa ne için yapılır?

İçindekiler:

  1. Iksa ne için yapılır?
  2. Iksa çeşitleri nedir?
  3. Iksa ankraj nedir?
  4. Iksa ve şev nedir?
  5. Iksa nedir Mimari?
  6. Fore kazık iksa uygulaması nedir?
  7. Derin kazı iksa yöntemleri nelerdir?
  8. Palplans ne demek?
  9. Baslik Kirisi nedir?
  10. Şevlendirme ne demek?
  11. Kesişen fore kazık nedir?
  12. Fore kazık hangi durumlarda uygulanır?
  13. Kazı yöntemleri nelerdir?
  14. Iksa kaç metrede yapılır?
  15. Palplanş ne işe yarar?
  16. Kaç çeşit palplanş vardır?
  17. Zemin ankrajı nasıl yapılır?
  18. Fore Kazık nedir pdf?
  19. Şev Kazığının görevi nedir?

Iksa ne için yapılır?

Yapı kazısında yeraltı suyu olmayan kuru zeminlerin kaymasını önlemek adına yapılan işleme iksa denir. Yani kısaca anlatmak gerekirse yarma şevlerinin desteklenmesi ya da benzer bir amaçla inşa edilen kargir ya da betonarme duvar demektir.

Iksa çeşitleri nedir?

İksa Çeşitleri Nelerdir?
  • Fore Kazıklı İksa Perdeleri. Yan yana ya da aralıklı olarak yapılan fore kazıklarla gövde ve başlık kirişlerinden oluşan sistemdir. ...
  • Mini Kazıklı İksa Perdeleri. ...
  • Palplanş Perdeleri. ...
  • Zemin Ankrajları ...
  • Çok Sıralı Ankrajlı İksa Sistemleri.

Iksa ankraj nedir?

İksa sistemi; diyafram duvar, fore kazık, mini kazık, ankraj vb yapı elemanları kullanılarak gerek çevre yapıları ve üçüncü şahısları, gerekse inşaatta çalışan ekipleri koruma amacıyla yapılan, çoğunlukla geçici fonksiyonlu kazı çukuru destek sistemidir.

Iksa ve şev nedir?

İksa (destekli) sistem: Kazı kenarlarının desteklendiği hidrolik, mekanik metal veya ahşap yapılardan oluşan sistemdir. Eğimli ya da kademeli sistem (Şevler): Zemin yapısına bağlı olarak kazı alanının eğimli ya da kademeli olarak genişletilmesidir.

Iksa nedir Mimari?

İksa, herhangi türde bir yapının toprak altındaki bölümlerinin gereken güvenlik, kolaylık ve kalitede üretilebilmesi için, insanları, inşaat çevresindeki yapı ve canlıları, işi ve iş sahasını oluşturmak ve korumak için genellikle geçici olarak uygulanan toprak tutma yapılarıdır.

Fore kazık iksa uygulaması nedir?

FORE KAZIK Fore kazık; literatürde zeminde kazı veya sondaj ile açılan kuyuların donatısız veya donatılı olarak betonla doldurulması ile oluşturulan kazık olarak tanımlanmıştır. Proje, zemin ve yer altı suyu şartlarına göre; aralıklı, teğet ve kesişen formlarda imal edilebilirler.

Derin kazı iksa yöntemleri nelerdir?

Derin kazı yöntemleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
  • Açık Kazı (Serbest Şevli Kazı) Yöntemi.
  • İçten İksalı Kazı Yöntemi.
  • Ada Kazı Yöntemi.
  • Yukarıdan Aşağıya (Top-Down) Kazı Yöntemi.
  • Anolu Kazı Yöntemi.
  • Aç–Kapa Kazı Yöntemi.
  • Kuyu Tipi Duvar Yöntemi.
  • Ankrajlı Kazı Yöntemi. Pasif Ankrajlı (zemin çivili) Kazı Yöntemi.

Palplans ne demek?

Palplanş, derin olmayan kanalların kazıları sırasında, deniz, göl, akarsu kenarı gibi su seviyesi yüksek yerlerde yapılan kazılarda, hidrolik çekiçler yardımıyla zemine çakılan, zeminin akmasına ve suyun gelişine engel olan perde diyaframlardır.

Baslik Kirisi nedir?

Başlık kirişi; İngilizce “header beam” olarak adlandırılır. iki ayak arasındaki tamamlayıcı elemandır. Başlık kirişleri çoğunlukla beton ve çelik olarak kullanılır. Başlık kirişi, deprem yükünü eşit oranda yayması için yapılır. ... Resim gördüğünüz köprü, iki ayak arasındaki başlık kirişlerine oturtularak yapılmıştır.

Şevlendirme ne demek?

Dolguda platformun dış kenarı ile daha düşük kotta bulunan doğal arazi arasındaki eğimli yüzey, yarmalarda ise hendek tabanı ile daha yüksek kottaki doğal arazi arasındaki eğimli yüzeye 'şev' adı verilir. Şevi, eğimli yüzeyin yatayla yaptığı açının “kotanjantı” olarak tanımlayabiliriz.

Kesişen fore kazık nedir?

Sekant kazık duvar sistemi kesişen donatılı beton kazıklar oluşturarak yapılmaktadır. Bu yüzden bunlara kesişen kazıklar da denmektedir. Sekan kazık duvarları donatı ya da çelik krişlerle güçlendirilebilir ve çamurun altın delgi ya da burgu (auger) yöntemiyle de çamurun ya da yer altına yerleştirilebilirler.

Fore kazık hangi durumlarda uygulanır?

Derin Temel Uygulamalarında: Taşıma gücü problemlerinde, farklı zemin tabakalarına oturan temellerde, üniform olmayan ve belirli alanlara yoğunlaşmış yüklerin zemine aktarılması durumunda, toplam veya farklı oturma problemleri olan yapılarda kullanılır.

Kazı yöntemleri nelerdir?

Derin kazı yöntemleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
  • Açık Kazı (Serbest Şevli Kazı) Yöntemi.
  • İçten İksalı Kazı Yöntemi.
  • Ada Kazı Yöntemi.
  • Yukarıdan Aşağıya (Top-Down) Kazı Yöntemi.
  • Anolu Kazı Yöntemi.
  • Aç–Kapa Kazı Yöntemi.
  • Kuyu Tipi Duvar Yöntemi.
  • Ankrajlı Kazı Yöntemi. Pasif Ankrajlı (zemin çivili) Kazı Yöntemi.

Iksa kaç metrede yapılır?

Kazı Derinliği : ”Kohezyonsuz zeminlerde ki toplam şev yüksekliği hiçbir şekilde 6 m'yi aşmayacaktır. Şev yüksekliğinin 3 m'yi geçmesi halinde en az 1.50 m genişliğinde yatay palye oluşturulacaktır. Bu koşul şevin her 3 m yüksekliği için geçerlidir.”

Palplanş ne işe yarar?

Su geçirmez perdeler ahşaptan, betonarmeden ya da çelikten olabilir. Yapı zeminini kuru tutmak, gerektiğinde zeminin kaymasını, akmasını perdelemek amacıyla istinat duvarı, rıhtım duvarı fonksiyonunda kullanılır. Birçok kez kullanılabilirler.

Kaç çeşit palplanş vardır?

Kullanıldıkları levha kazıkların cinsine göre 3 farklı şekilde imal edilirler. Bunlar ahşap, hazır betonarme ve çelik palplanş kazıklar olarak sıralanabilir.

Zemin ankrajı nasıl yapılır?

Zemin Ankrajları
  1. Ankraj kafası, zeminde açılan deliklere yerleştirilen tendon kök bölgeye enjeksiyonla yerleştirilir. ...
  2. Serbest ankraj boyu, ankraj kafası ve ankraj kökü arasındaki bölgedir. ...
  3. Ankraj kökü, delik açılan kısım ile serbest boy arası olan, halatların enjeksiyon ile doldurulmasından oluşan kısımdır.

Fore Kazık nedir pdf?

Fore Kazık Nedir Pdf Fore kazıklar yerinde dökme kazıklardır. Değişik çap (Ø45-150cm arasında) ve boylarda yapılabilmektedir. Hidrolik delici bir makina ile projeye uygun delgi yapılır. Delgi tamamlandıktan sonra kuyu içine donatı ve beton yerleştirilerek imalat tamamlanır.

Şev Kazığının görevi nedir?

Şev kazığı: Dolgu ve yarma şevlerinin doğal zemini kestiği etek ve kret noktalarının yerini belirtmek için kullanılan kazıktır.